USA chtějí přestavět evropské uhelné elektrárny na malé reaktory. Projekt zaujal i české firmy

Zdroj: E15 / grafika

Projekt Phoenix představil na loňském klimatickém summitu v Egyptě americký vyslanec pro klima John Kerry.
Takto by mohl vypadat malý modulární jaderný reaktor.
Modulární jaderný reaktor na vizualizaci společnosti Rolls-Royce
Vizualizace malého modulárního reaktoru, který vyvíjí česká společnost ÚJV ŘEŽ CR-100.
5
Fotogalerie

Klimatické plány Evropské unie počítají s ukončením těžby uhlí. Jenom v Česku kvůli tomu v příštích letech zanikne až 25 tisíc pracovních míst. Odstavené uhelné elektrárny však mohou být nahrazeny malými modulárními reaktory. Takový je alespoň záměr projektu Phoenix, který letos ve střední a východní Evropě spouští americká vláda. Projekt se též zaměřuje na Eurasii. Tuzemští odborníci nápad vítají, byť poukazují na možné obtíže při jeho uskutečňování.

Američané v rámci projektu Phoenix nabízejí poradenství a financování až tří studií proveditelnosti přechodu z uhlí na malé modulární reaktory v konkrétních lokalitách. Mohou se týkat ekonomické proveditelnosti, výběru technologie, zvýšení kapacity v lokalitě a ceny tepla. USA na každou studii přispějí 1,5 milionu dolarů, přibližně 32,5 milionu korun, přičemž čtvrtinu nákladů na výzkum zaplatí příjemce grantu.

Cílem je urychlit zelenou transformaci evropské energetiky. Američané také slibují, že přeškolí zaměstnance uhelných elektráren na obsluhu reaktorů. Chtějí tak zachovat pracovní místa v regionech, kde skončí těžba fosilních paliv.    

Do výběrového řízení s uzávěrkou 15. června se mohou hlásit společnosti ze sedmnácti zemí. Vedle Česka jsou mezi nimi Bulharsko, Chorvatsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko či pobaltské republiky. „Zájem zaslat přihlášku projevily dva nejmenované české subjekty. Od našeho úřadu se očekává potvrzení, že záměr využití malých reaktorů jako doplňku velkých bloků v lokalitách Dukovany a Temelín je v souladu se Státní energetickou koncepcí,“ upřesňuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu David Hluštík. Ministerstvo tak podle něj učiní v první polovině června.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!