Česká pošta upraví seznam rušených poboček. Nejvíc změn je na severu Moravy a na Vysočině

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze

Pobočka České pošty v Dělnické ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česká pošta po jednání se zástupci měst a obcí vyměnila v seznamu 300 rušených poboček 21 za jiné. Nejvíce změn doznal seznam v Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina, kde je po čtyřech nově zařazených poboček za původně určené ke zrušení. Vedení Prahy v úterý také oznámilo, že se od České pošty pokusí odkoupit nemovitosti, v nichž končící pobočky nyní sídlí. Chce v nich postavit byty. 

Nejvíce na poslední změny doplatila Vysočina, kde se oproti původnímu záměru zruší dvě pobočky navíc výměnou za zachování jedné pošty v Pardubickém a jedné v Moravskoslezském kraji. Například místo pobočky na Bílém předměstí v Pardubicích bude zrušena pošta v Cerekvičce-Rosicích na Vysočině. Změny se týkají také Znojma, kde se místo pobočky na třídě Dukelských hrdinů ruší pošta v Příměticích, nebo Liberce, kde místo pošty v Poštovní ulici ve Vratislavicích zmizí pobočka v Růžodole. V Praze nebo ve Středočeském kraji podnik k žádné změně nepřistoupil.

„Počet redukovaných poboček se nezměnil, na základě 164 jednání s obcemi, městy a kraji došlo k výměně 21 poboček za jiné, které se podle původního plánu rušit neměly. Důvody změn bylo dodržení tří zásad České pošty, tedy splnění legislativních, ekonomických a klientských kritérií. Zároveň jsme vyšli vstříc v mantinelech těchto kritérií starostům, kteří na základě místní znalosti požadovali změny v seznamu svých rušených pošt,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta letos zdražila SIPO i dopisy:

Video placeholde
Česká pošta zdraží SIPO i dopisy. Ceny služeb pro rok 2023 přehledně • Videohub

Všech 300 poboček bude uzavřeno k 30. červnu, kdy z provozních důvodů budou mít otevřeno jednu hodinu. Během června budou na rušených pobočkách uvedeny informace o nástupnických poštách a o službách, které budou tyto pobočky poskytovat a v kterých časech. Dále držitelé zákaznické karty České pošty dostanou informace o nastalých změnách, bude spuštěna speciální webová stránka se všemi novinkami a klienti rušených poboček dostanou do svých poštovních schránek informace o změnách, které se jich konkrétně dotýkají.

O snížení počtu povinně provozovaných pošt z 3200 na 2900 rozhodla vláda. Důvodem je snižování nákladů kvůli klesajícímu poštovnímu provozu. Ten se za posledních pět let snížil o 42 procent, počet pošt se přitom nezměnil. Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy, proto musela sáhnout k úsporným opatřením.

Praha chce pošty vyměnit za byty

Zhruba čtvrtinu nemovitostí z rušených poboček, které pošta vlastní, chce nabídnout k prodeji. Toho hodlá využít pražský magistrát, jenž se pokusí některé z těchto nemovitostí získat a postavit v nich městské byty. Město má zájem například o objekt v Moravské ulici v Praze 2.

„Praha nyní společně s Českou poštou analyzuje další vhodné nemovitosti k odkupu a připravuje jejich seznam,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Rušení se dotkne 13 z 22 velkých městských částí, celkem má v metropoli zaniknout 35 ze 106 pošt.

„Jednou z mých priorit coby náměstkyně pro bydlení jsou byty pro mladé lidi, kteří si koupi nemovitosti nebo pronájem bytu nemohou za současné tržní situace dovolit. Získání pražských objektů, kterých se chce Česká pošta v rámci své restrukturalizace zbavit a které jsou vhodné pro bydlení, by Praze významně pomohlo s kapacitami nájemního bydlení. Nedopustím, aby se tyto prostory proměnily v další kanceláře či krátkodobé bydlení a hostely,“ přidala se náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS).

Domy s malometrážními byty, například ve zmiňované Moravské ulici v Praze 2, by mohly být podle náměstkyně ideální pro startovací bydlení tak, jak je to typické v zahraničních metropolích, například v Berlíně či Amsterdamu. Vedení města proto ve spolupráci s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) přimělo poštu aukci domu v Moravské ulici zrušit.

„V minulém volebním období jsme navázali dobrou majetkovou spolupráci s Českou poštou, kdy jsme si od ní koupili budovy v Durychově ulici a na Sofijském náměstí. Z mého pohledu je to win-win. Pošta získá peníze, které potřebuje, a město na oplátku budovy,“ dodal radní Adam Zábranský (Piráti).

Vedení Prahy má také zájem jednat s Českou poštou o koupi její hlavní budovy v Jindřišské ulici, kterou pošta plánuje kvůli úsporám prodat. Obě strany vytvoří pracovní skupinu, která bude prodej řešit. Do Jindřišské by se mohli přestěhovat úředníci ze Škodova paláce, kde městu v roce 2028 skončí nájem.