Novým šéfem Svazu průmyslu je Rafaj. Zaměří se na trh práce či digitalizaci a osloví startupy

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu

Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Svaz průmyslu a dopravy má na příští čtyři roky nového šéfa. Stal se jím dosavadní viceprezident nejvlivnějšího zájmového sdružení firem v Česku Jan Rafaj. Podle svých slov se zaměří na jednání s vládou o dopadech úsporného balíčku, především na navrhované zvýšení korporátní daně o dva procentní body. Za největší překážku dlouhodobého rozvoje Česka považuje Rafaj trh práce.

Nového prezidenta zvolila necelá osmdesátka delegátů úterní valné hromady svazu. Přibližně polovinu tvořili zástupci odvětvových sdružení, další polovina reprezentovala přímo podniky.

Rafaj vystřídal Jaroslava Hanáka, který ve funkci po dvanácti letech z důvodu vysokého věku skončil. Generální ředitel české pobočky společnosti Heimstaden byl zvolen ve druhém kole šedesáti procenty hlasy. Ve finálovém střetu porazil expremiéra Mirka Topolánka. Další z uchazečů o Hanákův post Bohdan Wojnar se stal členem představenstva organizace zastupující 11 tisíc firem napříč odvětvími.

Po zvolení Rafaje hovořila většina delegátů o pokračování kurzu, který nastavil Hanák. „Od nového prezidenta očekávám kontinuitu v práci, kterou svaz zahájil především v posledních měsících. Dosavadní standard musí být zachován, případně zvýšen. Aktivita teď bude hodně intenzivní směrem k vládnímu konsolidačnímu balíčku,“ uvedla personální ředitelka společnosti Vítkovice Steel Kateřina Nogolová.

  • Na co se Rafaj v nové funkci zaměří?
  • Podpořil by Síkelovu kandidaturu na post eurokomisaře?
  • Jak by komunikoval se současnou vládou?
  • Kde vidí Rafaj příčiny vysokého zaldužování státu?

Přečtěte si rozhovor, který vyšel 9. května, tedy ještě před zvolením Jana Rafaje prezidentem Svazu průmyslu a dopravy.

„Očekávám také společné rozhodování s vládou a odbory v rámci tripartity, společná stanoviska samozřejmě musíme hledat i ve svazu, protože diverzifikace členů je veliká,“ dodala Nogolová.

Další ze zástupců jednoho z odvětvových svazů rovněž považuje Rafaje za dobrou volbu. „Ve vedení svazu působí a ví, co je potřeba. Navíc za covidové pandemie odpracoval a prosadil řadu věcí, jako byla například e-neschopenka, které firmám pomohly. S Mirkem Topolánkem by to asi bylo příliš revoluční, Bohdan Wojnar mi zase připadal málo průrazný,“ míní delegát, který si přál zůstat v anonymitě.

Rafaj byl od začátku považován za horkého kandidáta na nového šéfa svazu. Kritizuje vládu, která chystá zvyšování daní nebo rušení dotací, avšak s podniky se o tom nebaví. Dále mu chybí opatření v migrační politice, která by odstranila nedostatek některých profesí, jako jsou svářeči nebo CNC operátoři. V otázce zájmu zahraničních investorů o Česko vidí největší bariéru v koruně. „Nejpozději do konce dekády musíme přijmout euro, koruna nás znevýhodňuje,“ řekl.

K nejdůležitějším cílům Rafaje patří i rozšíření členské základny svazu. „Rád bych přilákal startupy, ale především ty, z nichž se už staly úspěšné firmy. Zároveň bych chtěl získat investory těchto začínajících podniků. Také budu jednat s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu. Vím, že v tom byl aktivní Mirek Topolánek. Hodlám v tom pokračovat,“ nastínil E15 Rafaj. Plánuje více otevřít svaz i řemeslníkům, byť je v současnosti zastupuje spíše Hospodářská komora.  

Šestačtyřicetiletý Rafaj byl od roku 2011 viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy (SP) pro energetiku, životní prostředí a oblast evropských regulací. Vedle toho, že řídí tuzemskou Heimstaden, která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, je místopředsedou dozorčí rady těžební společnosti OKD a členem statutárních orgánů řady dalších firem. V minulosti byl v představenstvu hutní firmy ArcelorMittal Ostrava.

O funkci prezidenta SP se kromě Rafaje, Topolánka a Wojnara ucházel ještě Miroslav Palát. SP je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, jejímž cílem je hájit a prosazovat zájmy českých firem v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády, aby vytvářel podmínky pro rozvoj podnikání v České republice.