Ranní check: Disney bojuje s odlivem diváků, velkým bankám v Česku v pololetí klesly zisky

Hospodářské výsledky společnosti Disney za třetí fiskální kvartál ukazují na řadu problémů.

Hospodářské výsledky společnosti Disney za třetí fiskální kvartál ukazují na řadu problémů. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 223. den roku, svátek má Zuzana. V tento den v roce 1992 se ve městě Bloomington v americkém státě Minnesota poprvé otevřelo největší nákupní centrum v USA - Mall of America. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Západ konečně staví továrny na čipy. Zjišťuje ale, že nemá lidi na jejich provoz

Tchajwanská společnost TSMC tento týden po mnoha měsících vyjednávání s německými úřady potvrdila, že postaví svou první evropskou továrnu na výrobu čipů. Závod za deset miliard eur vznikne v lokalitě vzdálené jen dvě hodiny autem od Prahy. Do roku 2027 má vytvořit kolem dvou tisíc pracovních míst, o která se mohou ucházet i Češi. Otázkou však je, zda podnik lidi vůbec najde. Evropa se totiž stejně jako Spojené státy potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků, což může zhatit velkolepé plány Západu na čipovou soběstačnost. 

Disney dál krvácí, společnosti uškodil odliv předplatitelů i propadák Indiana Jones

Společnost Walt Disney zveřejnila hospodářské výsledky za třetí fiskální kvartál. Ukazují na celou řadu problémů: výrazně klesá počet předplatitelů streamovací platformy Disney Plus, došlo k masivnímu odlivu zákazníků na indickém trhu a společnosti škodí i nečekaně nízké návštěvy letošních filmů. Staronový výkonný ředitel podniku Bob Iger chce reagovat prodejem některých televizí nebo zdražováním předplatného.

ČSOB v pololetí klesl čistý zisk o šest procent. Profit spadl i ostatním velkým bankám

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí klesl o šest procent na 9,5 miliardy korun. Objem aktiv pod její správou stoupl o devatenáct procent na 341 miliard korun. Zisky vesměs klesaly i ostatním velkým bankám na domácím trhu. Komerční bance se v pololetí snížil čistý zisk o 2,9 procenta na 8,1 miliardy korun, České spořitelně o 16 procent na 9,3 miliardy korun, Monetě o 13,7 procenta na 2,5 miliardy korun a Raiffeisenbank o 21 procent na 2,37 miliardy korun. 

Výrobce léku na hubnutí Novo Nordisk se stává nejhodnotnější firmou Evropy

Dánský Novo Nordisk, který přišel s léčivem podporujícím hubnutí, je na strmém vzestupu. Hodnota společnosti překročila velikost domácí ekonomiky a firma se pere o první příčku v žebříčku nejhodnotnějších firem Evropy s francouzským holdingem zaměřeným na luxusní zboží LVMH. Akcie firmy vystřelily v posledních dnech o 17 procent po oznámení, že její přípravek Wegovy snižuje riziko infarktu a mrtvice u nediabetiků s nadváhou nebo obezitou o dvacet procent ve srovnání s placebem. 

✅ Inflace v červenci zpomalila skoro o procento. Další pokles mohou zarazit pohonné hmoty

Spotřebitelské ceny pokračují v sestupu, v červenci klesly v meziročním srovnání na 8,8 procenta, oznámil Český statistický úřad. K poklesu tempa inflace pomohly hlavně ceny potravin. V červnu spotřebitelské ceny meziročně rostly o 9,7 procenta. Podle ekonomů opět sehrála v dalším poklesu meziroční míry inflace důležitou roli vysoká srovnávací základna z loňského roku. Analytik Martin Lobotka z Conseq Investment Management je ale přesvědčen, že dosažení dvouprocentní inflace je stále daleko.  

Stane se dnes:

  • Do KLDR by měl dorazit tajfun Khanun, který v posledních dnech prošel přes Japonsko a Jižní Koreu, kde způsobil rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.
  • Proběhne nové stání před soudem ve Washingtonu, který se zabývá obviněním bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa ohledně jeho chování po prohraných prezidentských volbách v roce 2020.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Ruska za druhé čtvrtletí.