Ranní check: V centru Prahy roste luxusní hotel, Fico kvůli válce policistů mluví o převratu

Vizualizace hotelu Ritz-Carlton, který vyroste na Staroměstském náměstí.

Vizualizace hotelu Ritz-Carlton, který vyroste na Staroměstském náměstí. Zdroj: MS Architekti

Dobré ráno! Je 233. den roku, svátek má Johana. V tento den před 55 lety vstoupila do Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy.

Přečtěte si nejdůležitější události posledních hodin.

✅ J&T snížila valuaci podílu v Rohliku

Startupu Rohlik podnikatele Tomáše Čupra se loni jako prvnímu v Česku podařilo v nacenění firmy přesáhnout miliardu dolarů a dosáhnout tak statusu jednorožce. Na přelomu roku ovšem jeden z investorů snížil valuaci svého podílu, a to kvůli vysokým úrokovým sazbám a problémům se zahraniční expanzí. Vedení Rohliku ovšem snížení valuace nerozumí. 

✅ V historickém centru Prahy roste luxusní hotel Ritz-Carlton

Desítky let připravovaná stavba luxusního hotelu Ritz-Carlton na Staroměstském náměstí postupuje kupředu. Stavitel již dokončuje hrubou stavbu, která je výsledkem rekonstrukce zdejších historických budov, a po následující dva roky bude dodělávat interiéry. Hotel měl být hotov už loni, výstavbu zdržela pandemie i archeologické nálezy.

✅ Nizozemsko a Dánsko darují Ukrajině letouny F-16

Dánsko daruje Ukrajině 19 stíhacích letounů F-16, uvedla podle agentury AP dánská premiérka Mette Frederiksenová. Letouny ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému dříve slíbil i nizozemský premiér Mark Rutte. Ukrajinský státník v neděli navštívil obě země.

✅ Italové ovládli brněnské herní studio stojící za propadákem s Chuckem Norrisem

Brněnská videoherní společnost InGame Studios má nového stoprocentního vlastníka. Italský vydavatel Digital Bros, který doposud vlastnil šedesátiprocentní podíl, získal zbylých čtyřicet procent. Odkoupil ho od původního investora, švédské společnosti Varvtre.

✅ Na Slovensku před volbami vyvrcholila válka policajtů, Fico mluví o převratu

Už tak poměrně vyhrocená kampaň před předčasnými volbam v září dostala na Slovensku další náboj, když byli obviněni vysoce postavení činitelé tajné služby a další lidé z vytvoření zločinecké organizace, která mařila vyšetřování korupce. Jen 44 dní před volbami tak kvůli posledními vývoji začal lídr opozice Robert Fico hřímat o policejním převratu a mobilizovat své voliče k tomu, aby jeho zvolením zabránili únosu Slovenska. 

Stane se dnes:

  • Začíná velké společné vojenské cvičení jihokorejské a americké armády
  • Je svolána mimořádná schůze slovenské sněmovny v reakci na obvinění příslušníků bezpečnostních složek včetně ředitelů civilní tajné služby SIS a Národního bezpečnostního úřadu
  • Český rozhlas připomene 55. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy pietním aktem