J&T snížila valuaci podílu v Rohliku. Není nám jasné proč, zní ze startupu

J&T snížila valuaci svého podílu ve startupu Rohlik.

J&T snížila valuaci svého podílu ve startupu Rohlik. Zdroj: archiv

Startupu Rohlik podnikatele Tomáše Čupra se loni jako prvnímu v Česku podařilo v nacenění firmy přesáhnout miliardu dolarů a dosáhnout tak statusu jednorožce. Na přelomu roku ovšem jeden z investorů snížil valuaci svého podílu, a to kvůli vysokým úrokovým sazbám a problémům se zahraniční expanzí. Vedení Rohliku ovšem snížení valuace nerozumí. 

V červnu 2022 se Rohliku podařilo získat investici 220 milionů eur, čímž měla valuace firmy dosáhnout až 1,6 miliardy dolarů, zhruba 35 miliard korun. Druhá polovina loňského roku byla ovšem pro firmu Tomáše Čupra složitější, což vyústilo ve snížení valuace podílu ze strany fondu J&T Arch Investments, který ve společnosti drží 4,17 procenta. 

Dočasné snížení

„Na konci roku jsme poprvé od naší první investice přehodnotili způsob ocenění podílu v Rohlík Group (RG). Doposud jsme k němu přistupovali tak, že jsme hodnotu drželi na úrovni posledního investičního kola. Ke konci roku jsme ale naši nepřímou investici v RG konzervativně přecenili o šest milionů eur směrem dolů,“ uvádí fond ve čtvrtletní zprávě pro investory za poslední loňský kvartál. J&T se k doplňujícím dotazům e15 nad rámec čtvrtletních zpráv pro investory nechtěla vyjadřovat. 

„Ke snížení hodnoty, které pevně věříme, že je pouze dočasné, nás vedou dvě okolnosti. Je to negativní makroekonomický vývoj od posledního investičního kola D v polovině června 2022, především nárůst eurových úrokových sazeb. A také fakt, že zahraniční expanze zejména na klíčovém německém trhu jde pomaleji, než předpokládal původní byznys plán,“ vysvětluje fond. 

Rohlik má velké ambice v západní Evropě, zejména v Německu. Původně chtěl v roce 2022 zahájit provoz také ve Španělsku a v Itálii, ale z těchto plánů sešlo s tím, že se společnost soustředí na rozvoj a úspěch na německém trhu. „Máme tam sklad a lidi. Raději ale nyní pošleme peníze do Německa, kde máme více hodnoty,“ vysvětloval na začátku roku Čupr důvody. 

Sníženou valuaci podílu navíc český fond ponechal na stejné úrovni i po prvním letošním čtvrtletí. „V případě RG pozorně sledujeme trendy klíčových provozních metrik zejména v Německu. Jejich vývoj nám dává důvod k mírnému optimismu, ale z důvodů relativně krátkého období jsme zatím naše ocenění ponechali na úrovni konce roku 2022,“ napsali investoři. 

Zisk Rohliku v Německu

Nicméně navzdory tomuto kroku fond Rohliku stále věří, že nakonec uspěje a že obchodní model, který funguje v Česku, se Čuprovi a spol. podaří přenést i do zahraničí. „Jeho úspěšná implementace v Německu má potenciál učinit z RG vůbec první profitabilní online supermarket schopný doručovat ve stejný den od objednávky v západní Evropě. Lze očekávat, že v případě úspěchu by dopad mohl být v pozitivním smyslu slova dramatický,“ píšou investoři. 

„Valuace JTFG pro nás neznamená nic zásadního, stejně tak jako například interní valuace jiného z akcionářů. Každý investor používá jiné valuační metriky a regulované fondy musejí být ze své podstaty spíše konzervativní,“ reagoval na zprávu tiskový mluvčí Rohlik Group Pavel Vašek. „V minulém roce Rohlik rostl o 40 procent a letos očekáváme podobné tempo. Také se rychle blížíme dosažení ziskovosti v Německu. Není nám tedy příliš jasné, proč JTFG valuaci snižuje, ale respektujeme to,“ doplnil. 

„Jedním z důvodů je pomalejší expanze Rohlíku v Německu, což potvrzuje i Tomáš Čupr. Jeho fokus se přesunul z orientace na růst tržeb směrem ke zlepšení profitability, což mu umožnilo půjčit si od bank 45 milionů eur. Čuprova taktika dává v této době velký smysl, protože startupy této velikosti zaznamenaly prudký propad v dostupnosti investic,“ myslí si Jiří Skopový, který řídí Seed Starter České spořitelny. 

Operace Bringmeister

O tom, že Rohlik výrazně sází na úspěch na německém trhu, vypovídá také fakt, že se pokouší o koupi konkurenční společnosti Bringmeister, která patří do české skupiny Rockaway. Německý internetový obchod s potravinami působí v několika tamních městech a má tržby ve výši jednotek miliard korun. 

„Původní ocenění již nekorespondovalo s realitou, jelikož se v jeho pozadí skrýval předpoklad kontinuálně nízkých úroků. Snížením valuace fond dosáhl větší přiblížení férovému ocenění,“ domnívá se ekonom Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus. „Zároveň sektory typu internetových obchodů a prodej online potravin zažily explozivní boom během covidu. Tato ,pandemická dividenda‘ se však stala vzdálenou vzpomínkou. I privátní firmy působící v sektoru by proto měly propad valuací na burzách reflektovat,“ doplnil. 

Valuace startupů obecně vyletěly v minulém roce do dříve nevídaných výšin, nicméně v letošním roce došlo ke korekci a některé společnosti musely přijmout snížení valuace po investičním kole. Vyrovnat se s tím musely firmy jako Shein, Stripe nebo švédská Klarna, které klesla valuace ze 45 miliard na šest miliard dolarů.