Ranní check: Vítězné náměstí se dočká dostavby. Škoda Fabia, Scala a Kamiq přežijí

Návrh Cityförster + Studio Perspektiv: Jeden blok je administrativní a univerzitní, druhý je čistě obytný. Každá z fasád má jinou strukturu, která reflektuje funkci domu.

Návrh Cityförster + Studio Perspektiv: Jeden blok je administrativní a univerzitní, druhý je čistě obytný. Každá z fasád má jinou strukturu, která reflektuje funkci domu. Zdroj: Cityförster (NL) + Studio Perspektiv (ČR)

Dobré ráno! Je 150. den roku, svátek má Ferdinand. V tento den před sedmdesáti lety byl přijat zákon o měnové reformě, která výrazně snížila životní úroveň obyvatel Československa. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Vítězné náměstí se uzavře novým blokem budov. Dokončí se sto let starý plán

Vítězné náměstí v pražských Dejvicích se po sto letech dočká dostavby. Pětice architektonických kanceláří přišla s návrhy na zastavění prázdné parcely, která nyní slouží například pro pořádání farmářských trhů. Dojde tím k uzavření náměstí tak, jak to před sto lety navrhl urbanista Antonín Engel. Samotné náměstí, které je nyní uzpůsobené spíše autům a tramvajím než pěším, také čeká přestavba.

Přerovskou Meoptu kupuje americký fond

Výrobce optických zařízení a přístrojů Meopta má po měsících jednání nového majitele. Česko-americká rodina Geralda Rausnitze ho prodala americkému investičnímu fondu Carlyle. Jedná se o dosud největší letošní transakci v Česku, která se pohybovala ve stovkách milionů eur. Informaci o transakci redakci E15 potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. 

Škoda Auto zachová výrobu modelů Fabia, Scala a Kamiq. Budou ale dražší

Negativní dopady chystané emisní normy Euro 7 nebudou tak vážné, jak Škoda Auto ještě koncem března očekávala. Mladoboleslavská automobilka tak v přímém důsledku původně zvažované verze Euro 7 nezavře jednu výrobní halu, nepropustí tři tisíce osob a neukončí výrobu modelů Fabia, Scala a Kamiq. V rozhovoru pro E15 to řekl člen představenstva Škody Martin Jahn. Černý scénář je podle něj zažehnán, protože jednání v rámci Evropské unie spějí k několikaletému odkladu normy. Nové vozy se spalovacími motory přesto zdraží a ve střednědobém výhledu je nahradí elektromobily.

Nejdivočejší tržní sázka dneška. Povolební Turecko může odměnit investiční dobrodruhy

Až pětiprocentní boom ankarské burzy kombinovaný s útěkem zahraničních investorů od turecké liry. Takto kontroverzně přijali investoři vítězství Recepa Tayyipa Erdoğana v tureckých prezidentských volbách. Ačkoli většina analytiků v budoucnu varuje před pokračováním prezidentského modelu spojeného s aktivistickými zásahy Erdoğana do ekonomiky, část spekulantů zdůrazňuje silné tempo růstu ekonomiky s letos poměrně rychle slábnoucí inflací. Vedle extrémního rizika pro investory tak jedním dechem zmiňují i potenciální zajímavé výnosy.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní informace o tvorbě hrubého domácího produktu za první čtvrtletí letošního roku.
  • Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi předloží Radě bezpečnosti OSN plán pro ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu. Tu dlouhodobě okupuje Rusko, které svým počínáním podle MAAE opakovaně porušuje bezpečnost elektrárny, 
  • Sněm Českomoravské konfederace odborových svazů bude jednat o případném dalším postupu odborářů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku.