Hlad po čipech přilákal nového investora. Přerovskou Meoptu kupuje americký fond

Meopta

Meopta Zdroj: Profimedia

Výrobce optických zařízení a přístrojů Meopta má po měsících jednání nového majitele. Česko-americká rodina Geralda Rausnitze ho prodala americkému investičnímu fondu Carlyle. Jedná se o dosud největší letošní transakci v Česku, která se pohybovala ve stovkách milionů eur. Informaci o transakci redakci E15 potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. 

Společnost Meopta prodej nechce komentovat. „V tuto chvíli informaci o prodeji nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit,“ řekl na dotaz redakce E15 Jiří Coufal, marketingový ředitel Meopty.

Na českém trhu fúzí a akvizic jde o výjimečný obchod. „Nejenže je transakce největší v tomto roce, ale určitě patří k těm větším i z pohledu posledních pěti let,“ říká akviziční expert, který si nepřál být jmenován. Carlyle podle něho musel zaplatit minimálně vyšší stovky milionů eur. 

Podobně to vidí další odborník z oboru. „Odhadujeme, že se cena pohybuje kolem 700 milionů eur, tedy kolem 16 miliard korun,“ říká generální ředitel Patria Corporate Finance Marek Rehberger.

Meopta zažívá dobré roky. Předloni při tržbách 3,6 miliardy korun dosáhla na čistý zisk 806 milionů, čímž opět potvrdila trend dvouciferného meziročního růst. V roce 2022 si firma s největší pravděpodobností navíc opět přilepšila. Generální ředitelka Meopty Alena Moore loni na podzim uvedla, že v plánu pro rok 2022 jsou tržby 4,5 miliardy korun, ale nejspíš se je podaří překonat.

Růst je tažen zejména vyšší poptávkou po čipech, na jejichž výrobu se přerovská optika využívá. Trend by podle analytiků mohl v dalších letech pokračovat nebo dokonce i akcelerovat, protože polovodičový sektor letos ještě více nakopl rychlý nástup takzvané umělé inteligence.

Kromě toho se Meopta zaměřuje také na sportovní a vojenskou optiku, třeba na dalekohledy. Pro firmu však význam tohoto zaměření dlouhodobě klesá a momentálně už výroba sportovní a vojenské optiky tvoří pouze deset procent objemu prodeje firmy.

„Dnes je Meopta především technologická společnost, která je dodavatelem opticko-průmyslových řešení a průmyslových aplikací například pro polovodičový průmysl či zdravotnictví,“ komentovala tuto skutečnost už dříve pro ČTK firma Moore.

Firma Carlyle patří k největším investičních fondům světa, který loni v Česku stihl uskutečnit dvě významné investice. Jednak zvýšila svou sázku na překladatelský startupový software Memsource, když do něho nalila další stovky milionů korun, a jednak zcela ovládla brněnského výrobce elektronových mikroskopů Tescan Orsay Holding. Druhá transakce je zajímavá i z pohledu Meopty, protože blízkost oboru může přinést významné synergie.

„Meopta je zajímavá i sama o sobě. Díky nedávné akvizici brněnské firmy Tescan ale její převzetí dává ještě větší smysl,“ hodnotí Rehberger. „Do budoucna může další vlnu růstu Meopty přinést i vojenská optika, s ohledem na celosvětové zvýšení investic na obranu po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu,“ dodal. 

Akcionářem společnosti Meopta byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel a od té doby ji vlastnili synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Meopta-optika loni zaměstnávala v průměru 1752 pracovníků, v listopadu ale oznámila plán desetinu zaměstnanců propustit.