Americký developer Prologis kupuje sklady v Rudné

Business Park Rudná

Business Park Rudná Zdroj: Prologis

Rostoucí poptávka, dobré výnosy, volný kapitál a možnost profitovat z konsolidace relativně roztříštěného trhu. To jsou hlavní faktory, které k evropským průmyslovým nemovitostem přitáhly těžké investorské váhy. Americký developer Prologis nyní kupuje od jiné americké private equity skupiny Heitman velké mezinárodní portfolio skladů včetně Česka a Slovenska. Deníku E15 to potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů.

Obchod, jenž je těsně před dokončením, žádná ze stran nekomentovala. Hodnota transakce se ale bude v přepočtu na koruny počítat v řádech miliard.

Velkou zásluhu na tom bude mít zmíněný skladový komplex Business Park Rudná na dálnici D5 u Prahy. Se 150 tisíci metry čtverečními je to jeden z největších logistických parků v zemi. První sklady tu začaly vznikat už v roce 1997. Postupně se areál rozrostl na dvacet hal. Na Slovensku transakce zahrnuje skladový areál v Senci u dálnice D1. Tedy v lokalitě, kde už Prologis jeden skladový komplex provozuje. V Polsku Heitman vlastní u Varšavy velký logistický komplex Żerań Park I.

Pět významných hráčů

V Evropě se nyní formuje zhruba pět významných skupin investorů do průmyslových nemovitostí. Zdroje získávají hlavně z přebytku kapitálu vrženého na trh díky politice americké centrální banky a z penzijních fondů, které hledají bezpečné a výnosné útočiště pro úspory klientů.

Každý z této pětice má v portfoliu miliony metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Vedle Prologisu je takovou platformou například partnerství britského LogiCoru s fondem Blackstone, jež nyní kupuje plochy v Dobrovízi od developera Panattoni, či spojení britského developera Segro s kanadským penzijním fondem PSP – projektem je hostivický Segro Logistic Park.

Prologis
Prologis patří v tuzemských průmyslových nemovitostech mezi významné hráče. Vybudoval velké komplexy například v Jirnech u dálnice D11 nebo v Úžici na D8. Loni měla společnost více než pětinový podíl na všech pronájmech, které se na trhu uskutečnily.
Firma je kotovaná na Wall Street. Byznys skupiny se kromě Ameriky nachází také v Evropě a Asii. Na konci března patřilo do portfolia Prologisu zhruba 53 milionů metrů čtverečních průmyslových realit v 21 zemích.

„Peněz na akvizice má Prologis skutečně dost,“ řekl jeden ze zdrojů. Firma se totiž předloni podělila o své obří evropské portfolio včetně Česka s investiční divizí norské centrální banky, která spravuje státní penzijní fond. Cílová hodnota základního kapitálu tohoto prvního společného podniku s Nory je 2,4 miliardy eur. Jen krátce poté oba partneři oznámili uzavření druhého jointventure pro USA.

Už při oznámení evropského jointventure obě firmy sdělily, že se společný podnik v budoucnu zaměří rovněž na akvizice dalších skladů. A to se nyní stalo. Prologis si tak kromě role developera osvojuje rovněž roli investora, který kupuje již hotové výnosové nemovitosti. Prologis si brousil zuby již na velké skladové portfolio, které nyní v několika středoevropských zemích včetně Česka kupuje konkurenční PointPark Properties.

Prologis: Výše nájemného celosvětově každoročně poroste o pět procent

Analýza společnosti Prologis: Poptávka stoupá napříč všemi odvětvími