Ceny nemovitostí mohou spadnout až o 30 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Pokud krize eurozóny vypukne naplno, může český realitní trh zažít ještě prudký pád cen. „Může se stát, že ceny nemovitostí prudce klesnou o dvacet až třicet procent vzhledem k výraznému snížení životní úrovně a koupěschopnosti obyvatel,“ míní ředitel divize realitní sítě dumrealit.cz Martin Sitár. Podle Sitára už přitom reality podobný pokles absolvovaly.

„Obecně můžeme říct, že se od začátku krize ceny nemovitostí snížily místy až o 30 procent,“ uvedl. V případě prohloubení krize by se tak některé byty dostaly i pod polovinu hodnoty proti roku 2008.

I kdyby se však pesimistický scénář nenaplnil, mírný pokles cen Sitár očekává stejně jako další realitní makléři a analytici. K výraznému převisu nabídky se totiž přidaly eskalující problémy evropských ekonomik. „Trend je stále ještě klesající,“ říká Jan Zachystal z realitní kanceláře Remax. Přesto developeři hrozí na příští rok zdražením kvůli vyšší sazbě DPH. Například developerská firma Finep tvrdí, že garsoniéra, kterou nyní nabízí za 1,5 milionu korun, může od Nového roku podražit zhruba o 61 tisíc korun, třípokojový byt pak o více než sto tisíc korun.

Nové byty jsou přitom nejčastějšími ležáky. „Největší zájem je v tuto chvíli o nemovitosti před rekonstrukcí, o levné panelové byty. Lidé si raději koupí byt, který podle svého vkusu a možností zrekonstruují, než předražený nový či zrekonstruovaný byt,“ vysvětluje Sitár.

Podle Remaxu by kupující zdražení developerských projektů rozhodně neakceptovali. „Proces hledání rozumné ceny není u konce, stavebnictví nemůže utéct reálné ekonomice,“ souhlasí analytik společnosti Deloitte Luděk Niedermayer.

Podle statistik serveru dumrealit.cz ceny letos poklesly o jedno až deset procent v závislosti na lokalitě a stavu bytu. Nejméně zatím spadla hodnota rodinných domů a pozemků. Podle místopředsedy představenstva firmy Real Spektrum Jiřího Fajkuse však čeká korekce i rodinné domy: „Pohled pravdě do očí a přiblížení cen nabídkových a poptávkových je ještě před námi.“ Do jaké hloubky se realitní trh propadne, to bude záležet také na tom, v jaké míře budou banky dávat na trh nesplácené nemovitosti. Hlavně v chudších regionech představují dluhy domácností velký problém. „Lidé se budou snažit prodat nepotřebné nemovitosti a peníze použít na splacení úvěrů. Mnoho klientů bude vystaveno exekucím, nedobrovolným dražbám, míra insolvence se zvýší,“ předpovídá Karel Hašek z kanceláře Remaxu v Hlinsku. Snížení cen se naopak pozitivně odráží na mírně rostoucí poptávce po větších bytech.

„Průměrná výše hypotéky zůstává v posledních několika letech na podobné úrovni, ceny nemovitostí klesají, a tak kupující raději sáhne po větším třípokojovém bytě než po menším dvoupokojovém, který byl v době před krizí nejvíce v kurzu a stál stejné peníze jako teď byt větší,“ popisuje Sitár.