Česko-slovenští miliardáři ovládli výstavbu kanceláří

Florentinum,

Florentinum, Zdroj: Michael Tomes

Na tuzemském kancelářském trhu se výrazně změnil poměr sil. Ve vakuu po krizi výstavbu nových kanceláří prakticky ovládli s investicemi v řádu desítek miliard korun čeští a slovenští miliardáři, kteří často původně vyrostli na zcela jiných oborech. Do realit se vrhli tak dravě, že množství prázdných kanceláří v Praze je na rekordní úrovni a trh bude nový přírůstek vstřebávat nejméně tři roky.

Jen na konci loňského roku bylo podle údajů poradenské společnosti CBRE v Praze ve výstavbě téměř 215 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Zhruba tři čtvrtiny z toho objemu mají podle propočtu deníku E15 na svědomí čeští a slovenští investoři. „Nástup domácích developerů umožnil dostatek finančních prostředků dovolující financování projektů z vlastních zdrojů a dostupnost velmi výhodného financování na českém bankovním trhu,“ uvedl řídící partner realitní kanceláře Svoboda & Williams Prokop Svoboda.

Do karet českým a slovenským magnátům hrála také krize. „V období ekonomické recese od roku 2009 se většina zahraničních developerů a investorů z českého trhu vzhledem k nejistotě výkonnosti a zvýšení rizik stáhla,“ komentoval vývoj Petr Černovský z poradenské společnosti Professionals.

Do kancelářského sektoru se vrhl nejbohatší Čech Petr Kellner, Marek Dospiva z Penty, Karel Komárek se svou KKCG, spolumajitel televize Prima Ivan Zach či Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský, trojice bývalých uhlobaronů sdružená pod hlavičkou BPD partners. Vedle nich působí ještě tradiční realitní magnáti typu Radovana Vítka (CPI), Ivana Chrenka (HB Reavis), Radima Passera (Passerinvest) či někdejšího tenisty a privatizátora Milana Šrejbera. Řada zahraničních developerů naopak z trhu zcela zmizela.

V krizi nakupoval kanceláře Kellner, Dospiva i Komárek

Z českého realitního trhu během krize zmizela nebo výrazně utlumila aktivity řada zahraničních hráčů. „Významná část zahraničních investorů se v období po roce 2009 začala orientovat primárně na nejsilnější a nejlikvidnější západoevropské trhy,“ řekl Petr Černovský z konzultantské firmy Professionals.

Ovládnutí výstavby kanceláří českými a slovenskými miliardáři tak paradoxně umožnila právě krize. Příležitosti se chytla například skupina KKCG Karla Komárka. Od švédské společnosti Ikano koupila v roce 2012 připravovaný kancelářský a obchodní projekt Bořislavka v Praze 6. Penta pro změnu postavila Florentinum na místě bývalé budovy Rudého práva, kterou získala od rakouské S + B Gruppe.

Slušnou zásobu pozemků pro budoucí výstavbu administrativních ploch shromáždila také PPF, na lukrativních parcelách kolem Masarykova nádraží naproti Florentinu hodlá pokračovat v rozsáhlé výstavbě Penta.

kancelářské projektykancelářské projekty | E15

Z trhu naopak zmizela nebo minimálně výrazně utlumila řada zahraničních hráčů. „Významná část zahraničních investorů v období po roce 2009 začala orientovat primárně na nejsilnější a nejlikvidnější západoevropské trhy,“ řekl Petr Černovský z konzultantské firmy Professionals.

Mezi posledními, kdo z Česka odešel, patřil loni Hochtief Development. Jeho projekt na Five na pražském Smíchově koupil developer Skanska Property. Právě tato sesterská firma stavební Skansky patří mezi posledních několik zahraničních developerů v Praze, kteří v Praze úspěšně staví a připravují nové projekty. Letos Skanska Property například dokončí v Karlíně výstavbu projektu Corso Court, jehož autorem je proslulý světový architekt Ricardo Bofill.

„Pražskému kancelářskému trhu a jeho atraktivitě pro investory věříme,“ řekla manažerka Skanska Property Alexandra Tomášková. Ze zahraničních developerů zůstala Praze věrná ještě například trojice rakouských developerů Immofinanz, Immorent a Karimpol.