Český trh s realitami letos kvete, investory táhnou hlavně kanceláře

Budova Burzy cenných papírů Praha

Budova Burzy cenných papírů Praha Zdroj: Turek Tomas/Euro

Nákupy komerčních nemovitostí zažívají v Česku velký boom. Objem investic se v prvním pololetí zvýšil na 17,6 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 64 procent. Jen za druhé čtvrtletí byly uzavřeny transakce za 9,3 miliardy. Stejně jako v minulých letech převažovaly investice do kancelářských budov.

Mezi nejvýznamnější transakce ve druhém čtvrtletí patřily nákup mrakodrapu City Tower na pražské Pankráci skupinou PPF, prodej Burzovního Paláce v Praze do rukou rakouské pojišťovací skupiny VIG nebo změna majitelů pražského funkcionalistického Paláce Ara, který získala rakouská realitní skupina firma ECE.

V prvním čtvrtletí se zase měnili vlastníci administrativních komplexů Florenc Office Centre, Praha City Centre, Qubix, Arbes či Havlíčkova Plaza.

Porostou i prodeje logistických parků

Podle poradenské společnosti DTZ by do konce roku mohly výrazně posílit také investice do skladových a průmyslových nemovitostí. Mezi již uzavřené transakce DTZ řadí prodej logistických parků v Modleticích a Nupakách.

„Velcí investoři získali v poslední době nový kapitál formou joint venture či rekapitalizací. Koupě logistického portfolia tak představuje jednu možnost, jak finance investovat - portfolia nabízí potřebnou diverzifikaci rizik,“ uvedl vedoucí oddělení investic DTZ Ryan Wray.

K přednostem logistického trhu podle firmy patří dobré výsledky, nízká míra neobsazenosti, limitovaná výstavba a stabilní nájemné. Dalším odvětvím je maloobchod, který vykazuje zájem o nemovitosti na hlavních nákupních třídách v Praze či nákupní centra v hlavním městě nebo regionech. Mezi již realizované transakce patří třeba prodej Fashion Arena Outlet Centre.

Majitele mění také hotely

Podle DTZ ožívají i investice do ubytovacích kapacit. Ve druhém čtvrtletí změnily majitele například Hotel Savoy a Hotel Four Seasons. Hotel má vzniknout i v bývalém pražském sídle Investiční a poštovní banky, které od skupiny J&T koupil ruský investor.

Přes 40 miliard

Vzhledem k pozitivním signálům z první poloviny roku, zájmu investorů a velkému počtu rozjednaných transakcí DTZ odhaduje, že letošní objem investic se bude pohybovat mezi jednou až 1,5 miliardy eur (přes 41 miliard korun).

Pro srovnání, loni se uzavřely obchody za 1,1 miliardy eur (30,15 miliardy korun). Více než polovinu z toho (565 milionů eur, 15,5 miliardy korun) však tvořily tři největší transakce v čele s nákupem administrativního komplexu The Park na pražském Chodově americkou společností Starwood Capital za 280 milionů eur.

Investiční bilanci mohou rozšířit nákupy rozvojových pozemků a projektů s vydaným stavebním povolením nebo územním rozhodnutím. Například v regionech jsou nejčastějším předmětem investičních obchodů projekty nových retail parků.