Číňané nakoupí v Česku reality za miliardy, zajímají se hlavně o pražský ArtGen

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21

Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21
Holešovický ArtGen: kanceláře, umění i MIG 21
3
Fotogalerie
Český realitní trh čeká zásadní zlom. Komerční nemovitosti začne poprvé ve velkém nakupovat investor z Číny. CEFC, jedna z největších čínských privátních skupin, má podle informací deníku E15 na akvizice zejména pražských kancelářských center připraveny stamiliony eur. Tedy miliardy korun. Velký zájem má CEFC o nový administrativní komplex ArtGen, který v Praze v Holešovicích nedávno postavila skupina PPF.

V jednáních se aktivně angažuje někdejší politik ČSSD a současný prezident Smíšené česko-čínské komory Jaroslav Tvrdík. Žádná ze stran informace nekomentovala.

„CEFC má na investice v České republice vyčleněnou spoustu peněz a řeší, jak je utratit. Nemovitosti jsou logická volba,“ uvedl jeden ze zdrojů. Stejná čínská skupina již v závěru loňského roku uzavřela dohodu o akvizici třetinového podílu v J&T Bance, a to zhruba za dvacet miliard korun. Číňané mají zálusk také na cestovní ruch, zemědělství nebo technologické firmy.

Praha se má stát pro CEFC nástupní plochou do celé Evropy. Novotou svítící holešovický ArtGen, v němž bude mít centrálu také e-shop Mall.cz, na velkou část svých ploch nájemce teprve hledá.

CEFC je šestou největší soukromou firmou v Číně a jednou z největších korporací na světě, která se zabývá mimo jiné finančnictvím, energetikou či infrastrukturou

Zatím tedy není klasickým akvizičním cílem investorů do výnosových realit. Podle některých názorů budou ale Číňané do centra pravděpodobně chtít nastěhovat také své další souputníky, kteří rozšiřují byznys na evropský kontinent.

CEFC je šestou největší soukromou firmou v Číně a jednou z největších korporací na světě, která se zabývá mimo jiné finančnictvím, energetikou či infrastrukturou. Její roční obrat činí podle žebříčku Fortune Global 500 zhruba 34 miliard dolarů. Čínští investoři sypou peníze do evropských realit už asi dva roky.

Zatím však v ohnisku jejich zájmu byly hlavně prémiové trhy typu Londýna či Paříže. V Česku dosud působili maximálně schovaní ve strukturách různých evropských fondů.

Rusové již s nákupy začali

Číňané budou následovat Rusy, kteří již tuzemské komerční reality nakupovat začali. Nejvýznamnější zářez si zatím připsali v podobě lukrativního Slovanského domu v pražské ulici Na Příkopě. Spolu se skupinou FID za něj loni na podzim zaplatili devadesát milionů eur.

Podle Jana Kovařínského, jehož poradenská firma JK Advisory se na prodeji Slovanského domu podílela, jsou ruští investoři v tuzemských komerčních nemovitostech mnohem aktivnější než kdy dříve.

„V Rusku se část lidí s kapitálem obává dalšího vývoje a hodlá proto diverzifikovat svá aktiva. Česká republika je pro ně blízká a bezpečná a atraktivní země,“ sdělil Kovařínský. Kupců z Východu podle něj v tuzemsku bude dále přibývat. Doménou Rusů v České republice byly zatím jen nákupy bytů.

90 milionů eur zaplatili ruští investoři za Slovanský dům v pražské ulici Na Příkopě

Velkou akvizici udělala ruská skupina Gleden Invest, když loni koupila malostranský Hotel Augustine, jeden z nejlépe hodnocených hotelů v Česku. Zatímco Augustine už ale nese majiteli jistý výnos, prázdné bývalé sídlo IPB na Senovážném náměstí, které minulý rok koupil od skupiny J&T jiný ruský investor, si na svou slávu bude muset ještě počkat. Také z této budovy má být luxusní hotel.

Na trhu se však již objevil také první případ, z něhož má ruský investor asi těžkou hlavu. Jen krátce poté, co Rus skrytý za rakouskou entitou koupil za sedmačtyřicet milionů eur v pražské ulici 28. října nově zrekonstruovaný Palác Rapid, odešel z něj klíčový nájemce Julius Meinl se svou velkoprodejnou prémiových potravin. Budova tak už měsíce zeje prázdnotou.

Call me Václav. Zůstane montovna televizí hlavní čínskou investicí v Česku?