Developeři znovu riskují, láká je spekulativní výstavba

Aktivitou ve spekulativní výstavbě v Praze hýří finanční skupiny s přebytkem vlastních zdrojů, ale i developer HB Reavis. Na snímku je projekt River Garden I., který postavil v roce 2012

Aktivitou ve spekulativní výstavbě v Praze hýří finanční skupiny s přebytkem vlastních zdrojů, ale i developer HB Reavis. Na snímku je projekt River Garden I., který postavil v roce 2012 Zdroj: HB Reavis

Plán Skanska Reality změnit nedávno koupený areál Michelských pekáren v Praze na novou čtvrť má háček. Nejdříve musí kvůli projektu prosadit změnu územního plánu. Což je v metropoli hodně nejistý proces. Ještě před pár lety by žádný developer do tak riskantního podniku nešel. Nyní se poměry ve světle nového realitního boomu mění. „To, co bychom před třemi roky nekoupili, dnes kupujeme,“ potvrzuje majitel developerské firmy Trigema Marcel Soural.

Podle ředitelky Skanska Reality Naděždy Ptáčkové skýtá projekt v Michli, o němž minulý týden deník E15 informoval, takovou příležitost, že risk stojí za to.

Pandořinu skříňku spekulativní výstavby otevřeli jako první stavitelé kancelářských budov. V Praze jich roste tolik, že jejich neobsazenost kolem 17 procent láme dosavadní rekordy. Podle poradenské společnosti DTZ kvůli tomu bude nájemné za kanceláře dále klesat.

Kamil Kosman, ECP Real Estate: Party, kterou zažíváme, je křehká a může skončit z roku na rok

Stále více si troufá například HB Reavis, který byl jako jeden z mála kancelářských developerů vždy ochoten jít do spekulativní výstavby. „V Praze jsme nově začali nakupovat i projekty bez veřejných povolení, které jsou jistým způsobem rizikovější, a rádi bychom získali i rozvojové území, které již svou definicí zahrnuje rozmanitá rizika,“ sdělila ředitelka tuzemské části firmy Olga Humlová.

Sázky na budoucí růst uzavírají i stavitelé skladů. Prologis vybudoval bez předem zajištěného nájemce v Jenči u Prahy celou velkou halu. Naposledy bylo něco takového k vidění před krizí.

Navzdory nadšení developerů zůstávají bankéři k jejich plánům opatrní. „Pozice bank a požadavky na splnění podmínek financování jsou v zásadě stejné jako před dvěma roky,“ sdělil Martin Vachek, manažer obchodu a marketingu stavitele bytů Daramis.

Zdrženlivé banky

Pozici bank potvrzuje i Trend Report 2015, tedy zpráva, kterou vydává Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí: „I nadále se velmi omezeně financují projekty spekulativní výstavby, tedy transakce s minimálním, nebo dokonce nulovým předpronájmem,“ stojí ve zprávě.

Banky podle této zprávy stavebníkům dál nepůjčují ani na akvizice pozemků. Například za boom ve výstavbě kanceláří tak mohou hlavně bohaté vlastní zdroje, které mají k dispozici skupiny typu PPF či Penty, jež se do této sféry rovněž vrhly.

Přesto autoři zprávy připouštějí, že i při respektování přísné regulace má současná realitní „party“ na banky určitý vliv. „Vysoká konkurence a masivní objem likvidity na trhu vedou aktuálně jak ke snížení marží, tak k agresivnější struktuře financování,“ stojí v Trend Reportu.

Postoj bank odpovídá tomu, čeho si jsou vědomi sami realitní hráči. „Party, kterou zažíváme, je křehká a může skončit z roku na rok,“ uvedl při představení Trend Reportu jeden z jeho spoluautorů Kamil Kosman z realitní společnosti ECP Real Estate.