Jan Řežáb: V Ecocity Malešice chystáme první energeticky aktivní dům

Jan Řežáb

Jan Řežáb Zdroj: Anna Vackova, E15

První energeticky aktivní bytový dům hodlá firma Jana Řežába postavit ve svém projektu Ecocity Malešice. Tuzemský stavitel energeticky úsporných domů a bytů nově plánuje nasbírané zkušenosti z českého trhu zúročit i za hranicemi

Konkurencí pro společnost JRD v tuzemsku nejsou paradoxně další „zelení“ stavitelé, ale hlavně mainstreamoví developeři. „Pasivních bytů tady zatím moc není a tím spíš soupeříme se všemi developerskými projekty. Povědomí o energeticky úsporných domech je ve společnosti pořád hodně nízké, musíme provádět osvětu a zájemce přesvědčit o kvalitách a výhodách pasivního bydlení,“ říká majitel JRD Jan Řežáb.

V březnu jste oznámil, že se JRD chystá expandovat do zahraničí. Kam a v jaké fázi jsou vaše plány?

Zatím se jedná o rovinu úvah, analýz, sbírání a vyhodnocování informací. Zajímají nás hlavně naši nejbližší sousedé – Německo a Rakousko. Tyto vyspělé země mají z našeho pohledu v oblasti energeticky úsporného bydlení velký potenciál.

Trh se „zeleným“ bydlením je ale v obou zemích rozvinutější. Nebojíte se konkurence? V tuzemsku zatím není moc developerských projektů, s nimiž byste přímo soupeřili o zákazníka.

Zejména skandinávské země a Německo mají zkušenosti s energeticky úspornou výstavbou. V německém Darmstadtu sídlí Passivhaus Institut, který stanovuje přísná kritéria pro posuzování pasivních domů. Vstup na zahraniční trhy vnímáme jako výzvu a konkurence se nebojíme. Výstavbě energeticky úsporných bytových projektů se věnujeme už od založení firmy v roce 2003. Za tu dobu jsme nasbírali řadu zkušeností, stále jsme vylepšovali používané materiály a technologie, takže naše domy splňují nejnáročnější kritéria.

A nesouhlasil bych s tím, že v tuzemsku nemáme konkurenci. Pasivních bytů sice zatím moc není, ale tím spíš soupeříme se všemi developerskými projekty. Povědomí o energeticky úsporných domech je ve společnosti pořád hodně nízké, musíme provádět osvětu a zájemce přesvědčit o kvalitách a výhodách pasivního bydlení. Tím víc nás těší, že naše projekty bývají z 90 procent vyprodány ještě před kolaudací.

Uvažovali jste případně také o výstavbě nájemních bytů?

V České republice máme připravené financování i pro tento typ projektů, zatím jsme ale nenašli vhodnou lokalitu.

Další novinkou, kterou JRD chystá, je výstavba prvního energeticky aktivního bytového domu. Jak by měl vypadat?

Tento dům chceme postavit v jedné z dalších etap projektu Ecocity Malešice. Architekturou bude zapadat do celkového konceptu a nebude se výrazně lišit od pasivních domů, které tam už stojí a vyrůstají. Hlavní rozdíl bude v technickém řešení budovy a v použitých technologiích, jako jsou například solární panely coby zdroje energie. Energeticky aktivní bytový dům bude mnohem víc soběstačný a přebytečnou energii, kterou vyrobí, bude schopen dodávat dál do sítě. Nyní na návrhu projektu intenzivně pracujeme, bližší informace zveřejníme ve druhé polovině roku.

Nepředbíháte trochu dobu? Na českém trhu se sotva zabydlují projekty pasivních domů…

My jsme na trh vstoupili už s předsevzetím, že budeme stavět zdravé a ekologické bydlení, které je podle našeho názoru jedinou správnou cestou pro budoucnost stavitelství. Osobně mi je proti srsti postupovat tak, jak bylo zvykem před dvaceti třiceti lety. Dnešní technologie jsou dál a umožňují postavit kvalitní dům s několikanásobně vyšším komfortem i šetrnějším přístupem k přírodě. Navíc my od počátku stavíme tak, jak bude Evropská unie vyžadovat v roce 2020.

Možná trochu předbíháme dobu, ale to je problém okolí, nikoli náš. Směr, kterým jde bytová výstavba a který podporují i evropské směrnice, je jednoznačně snižování energetické náročnosti budov. Trh v Česku s tímto typem výstavby nemá zkušenosti a naučit se takto stavět nebude snadné.

Jan ŘežábJan Řežáb | Anna Vackova, E15

Proto často slyšíme, že pasivní bydlení je nekomfortní a drahé. Podle našich dlouholetých zkušeností úsporný standard byty neprodražuje. Prodejní cena našich pasivních bytů bývá srovnatelná s ostatními projekty v lokalitě. Navíc náklady na provoz bytů v energeticky úsporném standardu jsou zhruba poloviční a vnitřní prostředí v bytech je díky systému řízeného větrání mnohem zdravější.

Jaké jsou zkušenosti obyvatel pasivních domů? Sledujete například, nakolik využívají všech výhod, které jim moderní technologie v bytech nabízejí?

Obyvatelům se snažíme ovládání moderních technologií co nejvíc ulehčit. Například řízené větrání funguje automaticky a prakticky se o ně nemusejí starat. Kvalitu vzduchu v bytě hlídají čidla oxidu uhličitého, která při příliš vysoké koncentraci dají signál rekuperační jednotce a ta okamžitě zvýší intenzitu větrání. Od klientů víme, že technologie vnímají pozitivně. Jakmile si byt v pasivním standardu vyzkouší na vlastní kůži, bývají mile překvapeni. Nemusejí se starat o větrání, přitom doma mají čerstvý vzduch, žádný prach, smog, hluk z venku a neutíká jim z bytu teplo.

Jaký pravidelný servis a s tím spojené náklady pro majitele bytů vyžaduje běžné užívání technologií, například systému řízeného větrání s rekuperací tepla?

V komornějších projektech jsme dřív rekuperační jednotky umísťovali do jednotlivých bytů. Dnes stavíme hlavně projekty střední velikosti, kde umísťujeme centrální jednotky společné pro každý vchod. Běžný servis tak pro majitele nepředstavuje žádnou zátěž, o údržbu se stará správcovská firma, která jednou za čas vymění prachové filtry a zkontroluje funkčnost. Náklady jsou v desítkách korun měsíčně na byt.

Developeři v Praze se začínají zajímat o dříve převážně opomíjené brownfieldy. Dáváte do budoucna přednost výstavbě takzvaně na zelené louce, nebo se poohlížíte i po pozemcích, které kdysi sloužily jinému využití?

Obecně je pro developery snazší stavět na zelené louce, kde nemusejí řešit zátěže brownfieldu. Na druhé straně volných stavebních pozemků zejména v Praze rychle ubývá a najít vhodné místo je stále těžší. Pak mohou brownfieldy, které se často nacházejí v zajímavých lokalitách, velmi dobře posloužit. Pro nás je rozhodující zejména genius loci, takže stavíme spíš v prolukách, ale nejsme v tomto směru vyhraněni.

Kolik máte aktuálně ve výstavbě či prodeji projektů?

Pokračujeme v projektu Ecocity Malešice, kde máme ve výstavbě druhou etapu, kterou plánujeme dokončit do konce letošního roku. Celkem jde o pět domů se 110 byty. Brzy spustíme i prodej třetí etapy s dalšími 80 byty, které začneme stavět na podzim. V projektu Park Hloubětín právě kolaudujeme první ze tří budov. Druhá má dokončenou hrubou stavbu a práce jsme zahájili také na poslední budově.

Z celkových 127 bytů je prodáno 80 procent a všechny nebytové prostory. Nyní zahajujeme prodej bytů v Rezidenci Trilobit a ve stejné lokalitě nedaleko Prokopského údolí stavíme komorní projekt Vily Diamantica. A finišuje také stavba viladomu v Uhříněvsi.

Na trh jsme vstoupili s předsevzetím, že budeme stavět zdravé a ekologické bydlení, které je podle našeho názoru jedinou správnou cestou pro budoucnost stavitelství.

Jan Řežáb (40)
Vystudoval ČVUT v Praze, obor management a ekonomika ve stavebnictví. První zkušenosti sbíral jako projektový manažer ve firmách Econ holding, Dálniční stavby Praha a Skanska IS. • Následně zastával pozici výrobního ředitele ve společnosti S-Development. • Před založením skupiny JRD působil v Gruzii jako ředitel tamní pobočky developerské společnosti Eube. • Od roku 2003 je majitelem firmy JRD, která se zaměřuje na výstavbu energeticky úsporných bytových projektů.