Metropolitní plán jde do finále. Určí, kde vyrostou mrakodrapy a městský okruh

Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.

Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5. Zdroj: Sekyra Group

Vizualizace severní části developerského projektu Smíchov City v Praze 5.
Vizualizace jižní části projektu Smíchov City, kde bude rozsáhlý kampus České spořitelny.
Aspira II v Nových Butovicích
Aspira II v Nových Butovicích
Současný stav: Stávající zástavba mezi ulicemi Na Jarově a Květinková. Návrh: Veřejný prostor mezi budovami projektu Obytná čtvrť Jarov sever
12
Fotogalerie

Upravený návrh Metropolitního plánu získal souhlas od všech dotčených ministerstev a magistrát spolu s Institutem plánování a rozvoje zveřejní upravený návrh pro připomínky veřejnosti. Metropolitní plán prošel v roce 2018 společným jednáním, v jehož rámci mohla připomínky uplatnit nejen ministerstva, městské části a další dotčené orgány, ale i veřejnost. Upravená verze Metropolitního plánu bude představena veřejnosti v dubnu na výstavě v Centru architektury a městského plánování.

„Metropolitní plán je důležitým dokumentem pro plánování města a veřejnost má nyní prostor ho okomentovat. Nově bude možnost připomínky podat přes Portál Pražana, což by také mělo urychlit jejich zpracování,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Od 26. dubna 2022 do konce června bude v Centru architektury a městského plánování probíhat výstava, která upravený návrh Metropolitního plánu představí veřejnosti.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

Následovat bude veřejné projednání plánu, z něhož mohou vzejít další úpravy. „Nyní je prostor pro podání připomínek a pořizovatel vyhodnotí, zda je potřeba ještě udělat v plánu změny. Poté je potřeba, aby byl Metropolitní plán schválen zastupitelstvem Prahy,“ vysvětlil další postup náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). Zároveň dodal, že termín platnosti od začátku roku 2023 je stále reálné stihnout.

Deset let připravovaný Metropolitní plán nahradí stávající územní plán, který již neodpovídá požadavkům současného plánování a rozvoj Prahy spíše brzdí. „Veškerý rozvoj nyní probíhá skrze územní změny, které musejí projít procesem schvalování. Změn je celá řada a jejich schvalování stojí mnoho peněz i času. Již nedává smysl stále dokola upravovat starý plán, ale soustředit se na nový,“ řekl předseda výboru pro územní rozvoj Petr Zeman. Výbor zastavil příjem žádostí o územní změny v roce 2018.

Mezi nejvíce diskutované části Metropolitního plánu patří výšková regulace dle systému čtverců, které určují maximální možnou výšku zástavby v dané lokalitě. „Vedli jsme dlouhá jednání s ministerstvem kultury, kde jsme probírali jednotlivě všechny sporná místa, a myslím, že jsme došli ke konsenzu, který přinese základ pro budoucí výškovou zástavbu v Praze,“ uvedl náměstek Hlaváček.

Nový Metropolitní plán by měl také výrazně urychlit povolování nových staveb. Zdlouhavé změny současného územního plánu jsou totiž nejčastějším důvodem zdržení, zejména u rozsáhlejších projektů. Podle slov Petra Hlaváčka bude mít schválení Metropolitního plánu také zásadní vliv na urychlení výstavby městského okruhu.

„Změna územního plánu podle nové studie městského okruhu by zabrala dva až tři roky, zatímco v Metropolitním plánu je okruh zakreslen v souladu se studií,“ sdělil na tiskové konferenci Hlaváček.