Na půdě po velkostatkáři Bečvářovi se má stavět, restituci ale šetří policie

Likvidace skleníků v Hodkovičkách

Likvidace skleníků v Hodkovičkách Zdroj: Archiv E15

Vypořádání restitučních nároků dědiců prvorepublikového velkostatkáře Julia Bečváře v odhadované hodnotě okolo tří miliard korun provázela buď hrubá pochybení odpovědných úředníků státu, anebo šlo o předem připravený podvod obřích rozměrů. Případ vyšetřuje také policie. Na některých pozemcích z této sporné restituce se už chystá výstavba.

Ukázalo se totiž, že jedna z dědiček, dnes devadesátiletá Emílie Bednářová, neměla na pozemky nárok, protože nikdy nebyla velkostatkářovou příbuznou. Dědila na základě závěti, takže podle zákona o půdě z roku 1991 neměla být ani restituentkou. Přitom dobře polovinu restitučních nároků po Bečvářovi uplatnila právě ona.

Podle nedávno zveřejněných informací Centra nezávislé investigace, které se odvolává na zjištění policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), skončily pozemky krátce po restituci u hlavního právníka liberecké stavební firmy Syner Vítězslava Štumpfa a bývalého libereckého zastupitele ODS Jaroslava Mejstříka.

Spekulace Hospodářských novin, podle kterých měly být do kauzy zapleteny i osoby kolem investiční skupiny Natland Group, se nepotvrdily a deník se musel Natlandu na svých stránkách omluvit.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták odmítl vyšetřování jakkoli komentovat. „Jako specializovaný policejní útvar poskytujeme informace výhradně z vyšetřování, tedy z trestních řízení, která jsou ve stádiu po zahájení trestního stíhání. Do této fáze se nevyjadřujeme k tomu, čím se zabýváme či nikoli a neposkytujeme jakékoliv informace,“ uvedl Hanták.

Metrostav hrozbu odvrátil

Firmě Metrostav se teprve nedávno podařilo odvrátit hrozbu, že skupině kolem Bednářové budou v restituci vydány pozemky na pražském Žižkově, na kterých právě dokončila bytový komplex.

Na jiných parcelách po celé Praze, které už vydány byly, se ale připravuje další výstavba. Pozemky byly mezitím převedeny na různé firmy. V situaci, kdy se může jejich nynější vlastnictví ukázat jako neplatné, to může vypadat jako hazard.

Byty místo skleníků

Je to třeba případ pozemků v Hodkovičkách, které patří do městské části Praha 4. Podle územního plánu tu má na místě bývalého skleníkového areálu do budoucna vyrůst obytný komplex a rekreační plochy.

Skleníky byly už srovnány se zemí, a to bez platného stavebního povolení. Protestujícím usedlíkům se od lidí na staveništi dostalo informace, že se jedná o „demontáž“, nikoli „demolici“, stavební povolení tudíž prý není zapotřebí. K vlastnictví pozemků se hlásí firma Randwick Trade.

Pokud se v Hodkovičkách v nejbližší době začnou stavět byty, čeká možná jejich budoucí obyvatele opačný problém, než v domech Metrostavu na Žižkově. Tam stát pozemky v restituci, která byla možná obrovským podvodem, nevydal. V Hodkovičkách by si je pro změnu zase mohl vzít zpět.