Pozemky pro stavbu skladů jdou na dračku

Nová hala, kterou PointPark nedávno postavil u D1 pro Mountfield ve svém skladovém areálu PointPark Prague D1

Nová hala, kterou PointPark nedávno postavil u D1 pro Mountfield ve svém skladovém areálu PointPark Prague D1 Zdroj: PointPark,

Málokterý realitní sektor nyní roste tak rychle jako výstavba skladů a průmyslových hal. Jen za letošní první pololetí se v Česku prodalo 71 hektarů pozemků určených pro tyto účely. To je o čtvrtinu více než za celý loňský rok, vyplývá z údajů poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Zvláště rušno je kolem Prahy.

„Letošní rok pravděpodobně výrazně překročí průměr za poslední čtyři roky. Důvodem je skutečnost, že je na trhu dostatek kapitálu a ochota investovat, a zároveň jsou již v některých lokalitách developeři nuceni expandovat, aby uspokojili aktuální poptávku,“ uvedla expertka na průmyslové pozemky Denisa Molatová.

Zatím o největší letošní obchod s pozemky se postarala společnosti Prologis, když od developera Skanska Property koupila 33 hektarů zóny v Jenči.

Druhým v pořadí je skupina PointPark Properties, jež pro změnu pořídila 22 hektarů u dálnice D11. Jen kousek od stávajícího skladového areálu konkurenčního Prologisu. „Do budoucna je zde plánováno dokončení okruhu, který strategický význam lokality ještě posílí,“ uvedla Molatová. Společnost CTP je sice z hlediska největších transakcí s pozemky až třetí v pořadí, zato se jí podařilo nakoupit v Nupakách u dálnice D1. Tedy v lokalitě, o kterou je mezi developery největší pranice.

„Řada dalších společností se zde také rozhlíží po dalších možnostech k výstavbě. Bohužel pozemky pro průmyslovou výstavbu v této lokalitě dlouhodobě chybí a obce se brání dalšímu rozšiřování komerčních a logistických zón,“ dodala Molatová.

Noví investoři v průmyslových nemovitostech

Evropské průmyslové nemovitosti včetně Česka lákají v posledním období nové investory. Zmíněný PointPark například nyní dokončuje převzetí portfolia skladů včetně největšího tuzemského skladového areálu v Praze Horních Počernicích. Majitelé skladů pronajali ve druhém čtvrtletí 272 tisíc metrů čtverečních ploch. Podíl neobsazených skladů se mírně snížil na 6,5 procenta.

Právě vývoj neobsazenosti tuzemských skladů kontrastuje se stejným ukazatelem u kancelářských budov. Na rozdíl od průmyslových nemovitostí developeři kanceláří spustili doslova závody ve spekulativní výstavbě, to znamená bez předem zajištěných nájemců. Kvůli tomu neobsazenost administrativních center v metropoli vzrostla na 14,6 procenta, uvedlo nedávno sdružení poradenských společností Prague Research Forum.

Kaizr: Na trhu je stejně živo jako před krizí
CTP je největším tuzemským developerem skladů a průmyslových hal, kolem Prahy měla ale firma dlouhodobě slabší pozici. Loni v této lokalitě skupina začala nakupovat. Mimo jiné kvůli tomu ze společnosti Cushman & Wakefield přetáhla jejího partnera Jaroslava Kaizra, který se stal jedním z manažerů skupiny.
E15: Co se děje na trhu průmyslových nemovitostí?

Situace připomíná rok 2007. Na straně nájemců, developerů, investorů i bank je vidět oživení a nálada je pozitivní.
E15: Jenže po „mejdanu“ z roku 2007 měli všichni těžkou kocovinu.

Na rozdíl od předkrizového období všichni nad projekty více přemýšlí a naučili se poznávat, co si mohou dovolit. Takže pokud se nestane něco zásadního v ekonomice a poptávka zůstane stabilní a zároveň pokud nedojde k masivní spekulativní výstavbě, zůstane i trh s průmyslovými nemovitostmi na pevných základech a nájmy půjdou mírně nahoru obdobně jako inflace.
E15: Pustíte se do spekulativní výstavby bez předem zajištěných nájemců?

To je právě rozdíl proti roku 2007. Přestože je trh nastartovaný jako před krizí, firmy mají ke spekulativní výstavbě stále poměrně konzervativní přístup. Zatímco v kancelářském developmentu se spekulativní výstavba trochu utrhla ze řetězu, v průmyslových nemovitostech rosteme na základě předpronájmů či expanze stávajících nájemců.
E15: Je dnes obtížné koupit nové pozemky?

Expanze do nových lokalit je z hlediska financování v současné době jednodušší. Banky jsou ve financování pružnější, takže se můžeme dívat na více příležitostí. Kolem Prahy však vhodných lokalit ubývá a navíc nechceme někam jen proto, že je tam ještě k mání k pozemek. My stavíme pro nájemce, kteří potřebují efektivní průmyslové prostory a nechtějí platit za plochy, které nepotřebují.
E15: Budete dál posilovat v okolí Prahy?

Chceme mít v Praze určitě silnější zastoupení. Je to však otázka příležitosti. To byla například akvizice Airport Logistics Parku a Nupak. Nešlo o projekt, o němž bychom jednali dva roky. Objevila se příležitost, kterou jsme byli schopni velmi rychle využít.