Realitní „ležáky“ dorazí velká voda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Až opadne velká voda, začnou kromě bahna a promáčených stěn vyplouvat na povrch také škody napáchané živlem na obchodech s nemovitostmi. Mnohé byty a domy v zaplavených oblastech totiž měly problémy s prodejností ještě před aktuálními povodněmi. Po nich to bude pravděpodobně ještě horší, vyplývá ze zjištění deníku E15 mezi prodejci realit.

Zkušenost z roku 2002 je tvrdá. Tehdejší povodně sice umožnily následnou výstavbu v pražském Karlíně, na kapitál ale měly i zničující efekt. „Dopady na realitní trh po povodních v roce 2002 byly výrazné. Velké množství investorů a developerů ztratilo nemalé částky v začínajících výstavbách či koupených slibných pozemcích, které byly zničeny,“ řekl vedoucí výzkumu poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Kevin Turpin.

Nyní to asi nebude jiné. „Domy a pozemky v zaplavených oblastech jsou aktuálně neprodejné. O případném prodeji je možné uvažovat až po delší době, kdy se velká voda stane historií a lidé se ukolébají představou, že se situace nebude za jejich života znovu opakovat,“ uvedl analytik realitní kanceláře Lexxus Ondřej Diblík.

Ceny nemovitostí v záplavových oblastech mohou kvůli aktuální zkušenosti v některých případech výrazně klesnout, soudí výkonný ředitel realitní sítě Re/Max Hanuš Němeček. „Půjde především o nemovitosti, které nejsou v běžné zátopové oblasti, ale ukázalo se, že mohou být v budoucnu rizikové. Například byty u pražského Botiče. Tento pokles bude prakticky okamžitý,“ sdělil šéf Re/Maxu.

U říčky Botič, která po přeměně v dravý proud zaplavila pražské Záběhlice, staví nové byty například firma Geosan Development. Už projekt počítal podle vedoucí marketingu a prodeje Geosanu Lady Kuncové s protipovodňovou ochranou. „Víkendová velká voda na Botiči projekt zásadně nezasáhla. Voda se zastavila na spodní hranici předzahrádek. Bohužel povodně poničily okolí projektu a přilehlý Hamerský rybník,“ dodala. Negativních dopadů na prodejnost bytů se však neobává.

V lokalitách, kde se osvědčila protipovodňová ochrana, je možné očekávat naopak udržení cen i poptávky, míní manažer realitní kanceláře Century 21 Bonus Praha Roman Čakurda.