Silná libra krotí zahraniční nákupy londýnských realit

Místo hospody. Tento byt ve čtvrti Chelsea vznikl přestavbou tradičního pubu. Prodal se za cenu v blízkosti tří milionů liber.

Místo hospody. Tento byt ve čtvrti Chelsea vznikl přestavbou tradičního pubu. Prodal se za cenu v blízkosti tří milionů liber. Zdroj: Profimedia.cz

Britští kupci dobývají zpět rezidenční nemovitosti v nejžádanějších londýnských lokalitách. Podíl zahraničních kupců v centrálním Londýně klesl ve třetím čtvrtletí na 32 procent. O čtvrtletí dříve to bylo 34, před rokem dokonce 37 procent. V celém Londýně podíl domácích kupců vzrostl ze 75 procent před rokem na 79 procent. Vyplývá to z nové studie realitní agentury Marsh & Parsons.

Zpráva říká, že britští kupci vyplňují mezeru po zahraničních investorech především z Ruska, Číny či zemí Perského zálivu, které od nákupu odrazuje posilující libra a vysoká daň z prodeje nemovitostí, kterou musí platit kupec. Ta u nemovitosti za pět milionů liber (přes 190 milionů korun), což je běžná cena pěkného bytu ve čtvrti Chelsea či Kensington, přesáhne deset procent.

Popularitě Londýna nepomáhá ani zpřísnění podmínek pro takzvané daňové nerezidenty, tedy investory s trvalým pobytem ve Velké Británie, kteří své zahraniční příjmy daní jinde. „Londýnský realitní trh musel kvůli tvrdým daňovým změnám posledních měsíců zatnout zuby a vydržet,“ uvedl pro deník City AM za agenturu Marsh & Parsons Peter Rollings.

Popularitě Londýna nepomáhá ani zpřísnění podmínek pro cizince, kteří mají v Británii trvalý pobyt, ale své příjmy daní jinde.

Šéf šéf výzkumu londýnského rezidenčního trhu u společnosti Knight Frank Tom Bill ale má za hlavní důvod obratu několikaletého trendu lepší stav britské ekonomiky a zvýšenou důvěru domácích kupců. „Britská ekonomika roste rychleji, než jsme čekali, a proto v posledním roce a půl vidíme zvýšenou aktivitu domácích investorů,“ uvedl pro agenturu Bloomberg.

Průměrné ceny nemovitostí v britské metropoli nadále rostou závratným tempem a to navzdory slibům vlády, že růst zpomalí.
Podle údajů britského statistického úřadu vzrostla průměrná cena londýnské nemovitosti v říjnu meziročně o 7,2 procenta na 531 tisíc liber (20,5 milionu korun).