Stadion Eden nově vlastní společnost Vinet, věřitelé se prý nemají ničeho obávat

Synot tip aréna

Synot tip aréna Zdroj: Eduar Erben

Multifunkční aréna v pražském Edenu změnila majitele, společnost E Side Property vyvedla svůj majetek včetně stadionu do nově založené společnosti Vinet Invest. Vlastník obou společností je stejný, advokát Václav Slavíček. Převod se odehrál pod taktovkou České spořitelny, která je největším věřitelem E Side Property. Držitele dluhopisů by podle Slavíčka neměl převod ohrozit.

Převodem arény skončila také první fáze restrukturalizace společnosti E Side Property, které hrozila insolvence ve výši tři čtvrtě miliardy korun.

Stadion naposledy měnil vlastníka v loňském roce, když investiční skupina Natland Group prodala svůj osmdesátiprocentní podíl ve společnosti Eden Sport Investments, která prostřednictvím společnosti E Side Property arénu vlastnila. Novým majitelem se stala kyperská společnost Kingwater Holdings vlastněná Slavíčkem.

K očištění muselo dojít kvůli vstupu strategických partnerů, se kterými Slavíček do budoucna počítá. „V první fázi bylo třeba nově zmapovat sporné závazky a pohledávky,“ konstatoval. Do jedné skupiny přesunul pohledávky k menším věřitelům a druhé skupiny patřila společnost Česká spořitelna, Hochtief nebo Strabag. Mezi menšími věřiteli jsou například městské části Praha 10 a 6.

Nelikvidní dluhopisy E Side Property pro městské části nakoupila dnes již neexistující Key Investments. Držitelé dluhopisů se ale prý nemají podle Slavíčka bát.

„Rád bych zdůraznil, že převodem hlavního majetku ESP do společnosti Vinet nedošlo, ani v nejmenším, k jakémukoliv zkrácení věřitelů z vydaných dluhopisů ESP, neboť společnost Vinet za tyto závazky, stejně jako za závazky z úvěru vůči České spořitelně, respektive vůči Hochtief vydala příslušné záruky v plném rozsahu zajišťovaného plnění,“ uvedl k tomu Slavíček.

Skupina Strabag v rámci vyrovnání postaví byty v jižním roku stadionu, půjde o 35 menších jednotek, a bude mít k dispozici prostory v přízemí. Firma měla vůči E Side Property pohledávky ve výši zhruba 40 milionů korun. E Side Property se vyrovnala i se společností Hochtief, které požadovala uhradit přibližně 200 milionů korun.

Další z věřitelů, Česká spořitelna, která stavbu arény spolufinancovala, po dohodě se Slavíčkem přeúvěrovala půjčku a snížila splátky. Letos navíc firma nemusela platit. Roční splátka se pohybuje okolo 11 milionů korun. Mezi menší věřitele pak Slavíček prý rozdělil 60 milionů korun ze „svého“.

Společnost E Side Property se poslední dva roky podle ředitele Jan a Poštolky pohybuje v provozní ztrátě 50 až 60 milionů korun. Ztrátový podle něj bude i letošní rok. „Na nulu se dostaneme za dva až tři roky,“ poznamenal. Pomoci má například pořádání velkých koncertů, které přinášejí majiteli arény zisk ve výši několika milionů korun.

Nový majitel Slavíček se musel vypořádat s řadou nevýhodně uzavřených smluv. U některých už prý došlo k nápravě, patří mezi ně i kontrakt s promotérem Live Nation, který zprostředkovává kulturní akce. Na stole stále leží smlouva s fotbalovým klubem Slavia. O zefektivnění spolupráce se bude teprve jednat. Slavia je pro Slavíčka stěžejní partner, kvůli klubu se aréna stavěla.

Do budoucna Slavíček nevyloučil ani spolupráci s dalším klubem, poslední dohoda s Bohemians Praha 1905 o využívání stadionu ale skončila tristně, proti přesunu klubu se postavili fanoušci z obou stran. Stadion nabízí k dispozici 21 tisíc krytých míst, 1100 z nich patří do VIP kategorie.