Tunel Blanka je stavbou roku. Ocenění získaly i železniční trať nebo stadion

Otevření tunelu Blanka

Otevření tunelu Blanka Zdroj: Michael Tomes, E15

Tunel Blanka
Světový tunel. Klíčová součást pražského dopravního systému (městského okruhu), tunelový komplex Blanka, má nejvyšší světovéparametry (nahoře).
Do Tunelu Blanka vjeli první řidiči
Otevření tunelu Blanka
Otevření tunelu Blanka
22
Fotogalerie

Stavbami roku 2016 jsou pražský tunel Blanka, archeologický park v Pavlově, modernizace železniční trati Tábor - Sudoměřice, stezka v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukce a dostavba městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukce areálu Hospitalu v Kuksu. V hlasování veřejnosti zvítězil stadion ve Vítkovicích, v kategorii Zahraniční stavba roku patří prvenství modernizaci rychlostní silnice ve Varšavě. Výsledky 24. ročníku vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Do letošního ročníku přišlo 65 přihlášek, o sedm méně než v loňském rekordním roce. Do druhého kola postoupilo 29 staveb. Všechny postupující stavby navštívila odborná porota a z nich nominovala 15 v Česku a tři v zahraničí.

Tunel Blanka je s délkou 5,5 kilometru nejdelším městským tunelovým komplexem v Evropě, porota ho ocenila za vytvoření dopravně důležité stavby se zřetelem k překonávání složitých podmínek. Stavbu provázela řada problémů, například propad půdy ve Stromovce či navlhlé kabely. Původní plán počítal s dokončením v roce 2011, termín se nakonec o čtyři roky posunul. Předpokládané náklady 17,2 miliardy korun se zvýšily o 150 procent.

Investorem rekonstrukce Hospitalu Kuks byl Národní památkový ústav (NPÚ). "Obnova Hospitalu Kuks je skutečně zdařilým příkladem revitalizace kulturní památky. Symbolem a názvem celého projektu se stalo granátové jablko, znak historických správců hospitalu, které je zároveň symbolem zmrtvýchvstání a znovuzrození," sdělila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Archeologickému parku v Pavlově porota udělila cenu za vytvoření ojedinělého prostoru muzea se zřetelem k využití a zpracování železobetonu. Modernizace trati mezi Táborem a Sudoměřicemi zaujala komisi kvůli zajištění vyšší rychlosti, bezpečnosti a pohodlnosti dopravy a citlivému zásahu do krajiny. Stezka v oblacích v Dolní Moravě získala cenu za vytvoření netradiční zážitkové a přitom pohodlné konstrukce nového typu.

U veřejnosti, která hlasovala na internetu do dnešního poledne, s velkou převahou vyhrála rekonstrukce víceúčelového městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích. Koná se zde například atletický mítink Zlatá tretra, svoje zápasy na něm hrají fotbalisté Baníku, využívá ho rovněž fotbalová reprezentace.

Letos potřetí byla vyhlášena Zahraniční stavba roku. O titul se mohou ucházet stavby, které realizovaly české firmy. Titul získala modernizace rychlostní komunikace S8 ve Varšavě provedená firmou Metrostav.

Titul mohly získat nové i rekonstruované budovy, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla. Podmínkou pro přihlášku do soutěže bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování od června 2015 do konce letošního května. "Na první pohled je obtížné poměřovat velkou kancelářskou budovu s drobnou kapličkou. Ale porovnáním kvality to možné je. Porota věnovala pozornost estetickému a prostorovému ztvárnění, umístění do konkrétního prostředí a architektonickému vyznění," uvedla manažerka soutěže Petra Miškejová. Stavby byly hodnoceny také podle konstrukčního řešení, inovativnosti a provedení.

V příštím roce porota vyhlásí vítěze 25. ročníku a také stavbu čtvrtstoletí. "Při přípravách čerpáme z celého archivu soutěže, ale přihlásit se budou moci i jiné stavby," dodala Miškejová.