V říjnu přibylo víc bytů než loni, stavební výroba ale meziročně v Česku klesla

Přestože v říjnu počet dokončených bytů meziročně vzrostl o desetinu a zahájených bytů přibylo o sedm procent, podle analytiků oslovených Českou tiskovou kanceláří to stále neznamená oživení tuzemského stavebního trhu. Dokud podle nich nebude nižší inflace a nesníží se hypoteční sazby, nelze očekávat zlepšení situace na trhu s nemovitostmi.

Bytová výstavba zůstává podle nich i nadále v útlumu také kvůli prudkému propadu budování rodinných domů. Těch se od začátku roku do konce října letos postavilo o 29 procent méně než za stejné období loňského roku. Jak včera informoval Český statistický úřad, stavební výroba v Česku sice v říjnu v meziměsíčním srovnání stoupla o 1,2 procenta, meziročně ale klesla o 0,9 procenta.

„Tři tisíce nově stavěných bytů za měsíc je stále podprůměrný výsledek, který rozhodně nezajistí vybalancování realitního trhu. Důvody omezování výstavby bytů a domů zůstávají stejné. Vysoké ceny stavebních materiálů, drahé hypotéky a všeobecná nejistota. Dokud realita tento trojúhelník nerozsekne, tak nelze očekávat obrat k lepšímu,“ uvedl ekonom banky Creditas Petr Dufek.

V říjnu se začalo stavět 3012 bytů, meziročně o desetinu víc, a dokončeno jich bylo 3570, což je víc zhruba o sedm procent. Podle hlavního analytika rezidenčního developera Central Group Ondřeje Šťastného ale nic nenaznačuje, že by se po meziročním propadu měl nadcházející vývoj zlepšit. Pro bytovou výstavbu podle něj nemusí být pozitivní ani nový stavební zákon, který má začít platit od poloviny příštího roku. Skepsi v něm vzbuzuje hlavně to, že nejsou hotové jeho prováděcí předpisy a že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr na digitalizaci.

„Důsledkem trvající paralýzy povolování nových staveb je i to, že se Praha dlouhodobě pohybuje na chvostu žebříčku dostupnosti bydlení. Aktuálně ji sice vystřídala Bratislava, současný vývoj včetně posledních čísel povolených bytů ale naznačují, že je jen otázkou času, kdy se Praha na pozici metropole s nejméně dostupným bydlením opět vrátí,“ dodal Šťastný.

Analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že kvůli nejvyšším hypotékám od začátku druhého tisíciletí, vysoké inflaci a všeobecné nejistotě na trhu také klesají ceny bytů. A to nejvýrazněji za posledních více než 13 let.

„Podle dat Eurostatu ceny nemovitostí v ČR klesly v letošním druhém čtvrtletí meziročně o 2,9 procenta. Jedná se o nejvýraznější meziroční pokles cen rezidenčních nemovitostí od prvního čtvrtletí roku 2010, kdy se český nemovitostní trh ještě potýkal s dopady světové finanční krize,“ dodal Kovanda. Podle analýzy poradenské a technologické společnosti Deloitte ve druhém čtvrtletí letošního roku klesla průměrná cena bytů v Česku mezičtvrtletně o 1,4 procenta na 90 900 korun za metr čtvereční. Jejich cena se snížila třetí čtvrtletí po sobě.