Růst americké ekonomiky zpomalil na 3,5 procenta, i tak předčil očekávání

Bílý dům v americkém Washingtonu

Bílý dům v americkém Washingtonu Zdroj: ctk/AP

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí zpomalila tempo expanze na 3,5 procenta z předchozích 4,6 procenta ve druhém kvartálu. Růst ale překonal očekávání. Největší ekonomiku světa podpořil pokles obchodního deficitu a výrazný nárůst vojenských výdajů, plyne z dnešního rychlého odhadu amerického ministerstva obchodu.

Americké hospodářství zahájilo letošní rok celoročně přepočteným poklesem o 2,1 procenta, za nímž stála mimořádně mrazivá zima. Poté ale ekonomika výrazně oživila a zaznamenala nejprudší nárůst za dva a půl roku. Analytici nyní podle ankety agentury Reuters počítali s růstem o 3,0 procenta.

Tři letní měsíce byly čtvrtým z pěti posledních čtvrtletí, kdy ekonomika USA rostla tempem nejméně 3,5 procenta. „Ekonomika v poslední době zrychluje,“ řekl agentuře AP analytik Dan Greenhaus z investiční společnosti BTIG. Podle něj dnešní údaje ukazují, že ekonomika „je na tom dnes lépe než kdykoli za posledních několik let“.

Tempo růstu spotřebitelských výdajů i firemních investic sice zvolnilo, podle ekonomů to ale byl přirozený vývoj po prudkém oživení ve druhém čtvrtletí. Ekonomové čekají, že v posledním čtvrtletí roku se hospodářský růst opět mírně zpomalí, za celý letošní rok by ale mohl dosáhnout tří procent. To by znamenalo nejlepší celoroční výkon od roku 2005.

Nižší obchodní deficit přispěl k růstu HDP ve třetím čtvrtletí 1,3 procentního bodu. Zatímco vývoz vzrostl o 11 procent, hodnota dovozu klesla o 1,7 procenta, což odráželo hlavně výrazný pokles cen dovážené ropy. Ekonomové však připomínají, že v dalším období by vývoz mohl podkopat silný kurz dolaru a oslabování ekonomiky Číny, eurozóny, Japonska a Brazílie.

Čtvrtletní vývoj růstu amerického HDP


Výrazně přitom čtvrtletní růst podpořily vládní výdaje a z nich především nárůst výdajů na obranu o 16 procent. Bylo to jejich nejrychlejší tempo růstu od jara 2009. Celkově vládní výdaje přispěly k růstu 0,8 procentního bodu.

Vzestup firemních investic se zmírnil na stále solidní tempo 5,5 procenta. Spotřebitelské výdaje zvolnily vzestup na 1,8 procenta z tempa 2,5 procenta ve druhém čtvrtletí, k růstu ale jako zdaleka největší kategorie HDP přispěly 1,2 procentního bodu.

Zmírněné tempo spotřebitelských výdajů spolu s levnějším benzinem vedlo k poklesu inflace. Cenový index HDP rostl tempem 1,2 procenta po nárůstu o 2,3 procenta ve druhém kvartálu. Levnější pohonné hmoty a paliva by měly ve zbytku roku spotřebitelské výdaje podpořit, uvádějí ekonomové.

Údaje podle odborníků naznačují, že americká centrální banka (Fed) ve středu vystihla situaci, když vykreslila optimističtější obrázek ekonomiky, a naznačila tím, že by mohla začít se zvyšováním úrokových sazeb o něco dříve. Fed ve středu ukončil poslední kolo nákupů dluhopisů, jimiž podporoval hospodářský růst od krize v roce 2008.

Kurz dolaru po zveřejnění údajů o vývoji HDP posílil vůči euru a japonskému jenu, neboť údaje potvrdily příznivá očekávání Fedu a opět o něco přiblížily zvyšování úroků z nynější prakticky nulové úrovně. Americké akcie zahájily naopak kvůli vyhlídkám na dřívější zvyšování sazeb poklesem.