Růst české ekonomiky překonal první odhad, dosáhl 4,5 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká ekonomika rostla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 4,5 procenta. První odhad z poloviny listopadu uváděl pomalejší růstu hrubého domácího produktu, a to o 4,3 procenta. Zpřesněné údaje zveřejnil Český statistický úřad. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 0,5 procenta, jak statistici odhadovali už dřív.

„Překvapení se nekoná. Revize meziročního růstu na 4,5 procenta z předběžného odhadu 4,3 procenta je pro trh nepodstatná,“ doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Za celý rok nadále čeká růst ekonomiky o 4,3 procenta, ačkoliv dnes zveřejněné údaje dávají podle něj určitou šanci na mírně lepší výsledek.

Růst ekonomiky přesto mírně zpomalil. Ve druhém čtvrtletí se meziročně hrubý domácí produkt zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta.

„Hospodářský růst v eurozóně, levná ropa, uvolněná měnová politika ČNB, prorůstové nastavení rozpočtové politiky české vlády, čerpání prostředků z fondů Evropské unie: to vše jsou faktory přispívající k silnému růstu české ekonomiky v letošním roce a vedoucí ke zlepšování důvěry jak spotřebitelů, tak podnikatelů,“ uvádí hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Podle statistiků rostla výkonnost téměř všech odvětví české ekonomiky, tradičně nejvíc ale k růstu přispěl zpracovatelský průmysl a nově se přidalo také stavebnictví.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o tři procenta, proti druhému čtvrtletí o 0,3 procenta. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly proti loňsku o 4,4 procenta a mezičtvrtletně o 2,2 procenta. „Tento vývoj byl silně podpořen nárůstem výdajů na opravy a údržbu dopravní infrastruktury,“ uvedl ČSÚ. Přebytek obchodu se zbožím meziročně poklesl, byl však kompenzován zlepšením bilance služeb.

Investice vlády se projevily také v tvorbě kapitálu, která byla meziročně vyšší o 8,3 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se zvýšila o 1,3 procenta. Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub ovšem upozornil, že na význam tvorby kapitálu nemůže země příliš spoléhat.

„Nyní, když se ekonomice začalo dařit dobře, tak podniky začaly dohánět všechny investice, které byly zastavené. Proto nyní investice do kapitálu prudce rostou a jsou jedním z velkých tahounů ekonomiky. Má to ovšem velkou nevýhodu. Tvorba kapitálu je velmi volatilní, neboli dokáže se změnit velmi rychle. Nedá se tedy na ni příliš spoléhat do dalších období, že opět potáhne ekonomický růst,“ říká Kozub.

Pozitivní hospodářský vývoj se podle statistiků nadále odrážel na trhu práce. Ve třetím čtvrtletí bylo podle pojetí národních účtů zaměstnáno v průměru 5,17 milionu lidí, což je proti loňsku o 1,2 procenta víc.