Španělsku se podařilo zrychlit růst, stagnující ekonomika trápí Rakousko

Vídeň (ilustrační foto)

Vídeň (ilustrační foto) Zdroj: Tupungato via Wikimedia Commons (CC BY 2.5)

Hrubý domácí produkt Španělska se loni zvýšil o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce. Údaje o růstu HDP zveřejnilo souběžně také Rakousko, které v porovnání se čtvrtou největší ekonomikou eurozóny zaostalo a na rozdíl od sousedního Německa, kde maloobchodní tržby rostly o čtyři procenta, se potýká se slabou poptávkou. Rakouský růst HDP loni zrychlil pouze na 0,3 procenta. V samotném závěru roku však hospodářství stagnovalo.

Zhoršující se rakouské vyhlídky reflektuje tamní centrální banka, která v prosinci snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na pouhých 0,7 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta. Reagovala tak na horší situaci na exportních trzích, nízké investice a na slabou spotřebitelskou poptávku. Rakouská situace se tak ve jmenovaných ohledech líší od vývoje v Německu (viz tabulka).

Rakouský export se ve čtvrtém čtvrtletí snížil o rovné jedno procento po půlprocentním poklesu ve třetím kvartálu. Spotřeba domácností se zvýšila jen o 0,1 procenta, státní výdaje pak o 0,2 procenta.

Maloobchodní tržby v Německu loni výrazně rostly
Maloobchodní tržby v Německu se v prosinci meziročně zvýšily o čtyři procenta. Zaznamenaly tak nejprudší nárůst za dva a půl roku. Spotřebitelské výdaje jsou důležitým motorem růstu největší evropské ekonomiky, na které je závislá i řada českých podniků.
Prosincový růst tržeb překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo odhadovali na 3,5 procenta. V celém loňském roce se maloobchodní tržby v Německu zvýšily o 1,4 procenta, a zaznamenaly tak už pátý celoroční nárůst za sebou.
Statistický úřad již dříve oznámil, že německá ekonomika loni podle předběžných údajů stoupla o 1,5 procenta, což představuje nejrychlejší růst za poslední tři roky.

Španělsko dál dusí vysoká nezaměstnanost

Španělský HDP za loňský rok vzrostl o 1,4 procenta. Na základě předběžných údajů to oznámil tamní statistický úřad. Jeho růst postupně zrychloval. V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomika proti předchozím třem měsícům stoupla o 0,7 procenta. Růst tak zrychlil z 0,5 procenta ve třetím kvartálu a překonal očekávání analytiků v anketě agentury Reuters.

Španělsko je čtvrtou největší ekonomikou eurozóny. Země prošla v průběhu pěti let dvěma hospodářskými recesemi a nadále se potýká s mimořádně vysokou nezaměstnaností.

Statistický úřad již dříve oznámil, že míra nezaměstnanosti během loňského roku klesla o dva procentní body na 23,7 procenta. Zůstala však druhou nejvyšší v Evropské unii po Řecku.