Čeští operátoři nechtějí zákaz technologie Huawei. Obávají se malé konkurence mezi dodavateli 5G

Vysílač

Vysílač Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Huawei se nyní soustředí na autonomní elektromobily. Investuje miliardu dolarů do výzkumu technologií autonomních elektromobilů.
2
Fotogalerie

Čeští operátoři si nepřejí zákaz technologie od čínské společnosti Huawei v 5G sítích. Vyplývá to z reakcí na trhu, které deník E15 dlouhodobě sbírá. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci 2018 vůči Huawei vydal stále platné bezpečnostní varování. To nutí firmy a státní organizace dělat bezpečnostní analýzy. NÚKIB a ministerstva nyní na základě požadavku Bezpečnostní rady státu připravují pravidla, jak Huawei omezit.

Evropská komise představila takzvaný 5G toolbox, na kterém se výraznou měrou podílel NÚKIB. Tato pravidla mají říci, jak určovat rizikové dodavatele do 5G a jak proti nim postupovat. Operátoři se ale snaží prosadit, aby nedošlo k zákazu technologie od firmy Huawei. Přiklánějí se k variantě auditů bezpečnosti. Jednou z hlavních obav trhu je málo dodavatelů, kteří se navíc potýkají s nedostatkem čipů.

„Portfolio dodavatelů a integrátorů není široké,“ uvádí Jakub Ludvík, manažer korporátní bezpečnosti v T-Mobilu. „Dodavatelé jsou tři až čtyři,“ navazuje Jiří Grund, prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí. U bezdrátových částí sítí jde o Huawei, Ericsson a o Nokii. Na českém trhu lze ale částečně vynechat Nokii, která podle informací deníku E15 nemá na dodávky kapacity.

Deutsche Telekom, vlastník českého T-Mobilu, už v Plzni rozjel testy se Samsungem. „Samsung má nasmlouvány dodávky do USA a na menší země nemá kapacity,“ upozorňuje předsedkyně Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková. Cetin provozující síť pro O2 si zase vybral jako náhradního dodavatele technologie společnost Ericsson. Modernizace sítě podle předsedy představenstva Cetinu Juraje Šedivého vyjde na miliardy korun.

T-Mobile a Vodafone v současné fázi „zapínají“ bezdrátovou část 5G sítí právě na Huawei. S dalšími kroky se čeká a taktizuje. Mimo jiné závisejí na tom, jak rozhodnou zahraniční mateřské společnosti. Například rakouský T-Mobile má podle informací deníku E15 v brzké době oznámit výstavbu 5G sítě s Huawei.

Problémem je rovněž investiční nejistota. Trh neví, jak se stát v regulaci rozhodne, a nákladné investice tak stojí. Operátoři si navíc dlouhodobě stěžují na komunikaci NÚKIB. „Nevíme, co NÚKIB připravuje,“ uvádí Jakub Rejzek, prezident organizace Výbor nezávislého ICT průmyslu sdružující desítky menších a středních operátorů. Ti jsou se svými sítěmi a optikou součástí 5G infrastruktury a Huawei často nasazují.

„Nevíme, na základě jakých dat a poznatků úředníci postupují, protože s námi o tom nikdo nekomunikuje.“ Problémů je více. „Debaty o omezování dodavatelů probíhají zejména na politické, a nikoliv na technické úrovni,“ konstatuje Jiří Grund.

Huawei se v tomto ohledu zastávají i vlivné mezinárodní organizace GSMA a Samena sdružující operátory a jejich dodavatele. Podle nich je „potřeba regulace na základě důkazů“. Dopad bezpečnostního varování byl na Huawei značný. Firma přišla o byznys se státem. Předtím stihla dodat technologie do ČEZ, na policejní prezidium, ministerstva vnitra, financí a řadě dalších. Přesto Číňané loni v Česku udrželi tržby šest miliard korun, a to i díky menším operátorům.

NÚKIB uvádí, že komunikaci rozjel. Možné výsledky chystané regulace nekomentuje. „Komunikujeme s NÚKIB i s ostatními relevantními institucemi. Domníváme se, že není vhodné si v této komplexní záležitosti cokoliv vzkazovat přes média,“ doplňuje mluvčí Cetinu Adam Zbiejczuk.