Foxconn se loučí s lidmi. Zaměstná raději milion robotů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Zive.cz

Na počátku devatenáctého století se Británií šířilo hnutí Ludditů – rozbíječů strojů. Pokud jste ve škole v hodinách dějepisu nehráli piškvorky, určitě si na ně vzpomínáte. Skupinky dělníků rozbíjely tkalcovské stroje, protože rostoucí efektivita strojů vyžadovala méně lidské síly, což přirozeně vedlo k vyšší nezaměstnanosti a nižší mzdě.

Teď něco podobného možná potká i zaměstnance v továrnách taiwanské společnosti Foxconn. Výrobce elektronických komponent totiž podle anglického vydání čínské tiskové kanceláře Xinhua předpokládá, že v průběhu příštích několika let vystřídá rovnou milion dělníků roboty a podle vedení firmy výrazně ušetří zejména na mzdových nákladech. Stroje Foxconn použije na jednoduché sériové úkony, které doposud dělal člověk.

Foxconn zasáhla v posledních dvou letech série sebevražd dělníků. Loni si vzalo život 13 zaměstnanců, letos se k nim v červenci skokem z okna ubytovny v jižní Číně přidal další, jednadvacetiletý mladík. Podle některých názorů zaměstnance k sebevraždám dohnal vysoký pracovní tlak a tvrdé podmínky na pracovišti. Firma se situaci pokusila vyřešit mimo jiné opakovaným zvýšením platů a právě to může být problém.

Robotizovaná výroba mobilních telefonů iPhone v továrně Foxconnu

„Mzdy zaměstnanců rostou tak rychle, že to je pro některé firmy dlouhodobě neudržitelné,“ řekl agenruře Reuters Dan Bin, manažer fondu investujícího do technologií v Číně.

„Jedním z hlavních důvodů, proč se Foxconn takto rozhodl, jsou rostoucí mzdové náklady,“ dává Binovi za pravdu C.K. Lu, tchajpejský analytik firmy Gartner. „Zvýšení mezd v tomto roce bylo poměrně zásadní a neočekávám, že by se toto tempo příští rok zpomalilo. Pokud by tento krok neudělali, museli by přesunout své továrny jinam,“ dodal.

Foxconn v současné době „zaměstnává“ 10 tisíc robotů a toto číslo v příštím roce poskočí na rovných 300 tisíc. Firma v současné době zaměstnává na 1,2 milionů lidí, přičemž milion z nich pracuje ve fabrikách právě v Číně.