Francouzský tisk trápí existenční potíže, nepomohla ani státní podpora

Stávka zaměstnanců bulvárního deníku France Soir

Stávka zaměstnanců bulvárního deníku France Soir Zdroj: ctk/ap

Celosvětový trend úbytku čtenářů tištěných médií si začal vybírat svou daň i ve Francii. Nástup krize dosud brzdily státní subvence, ty ale už nyní nestačí a řada místních deníků zvažuje propouštění nebo zrušení tištěných vydání. Informuje o tom agentura Reuters.

V roce 2008 četlo podle dat francouzské vlády denní tisk jen 29 procent Francouzů. O 19 let dříve jich bylo ještě 43 procent. Tamní listy ale trápí i stoupající náklady na tisk a distribuci a klesající zájem inzerentů.

Zvláště tisk je ve v porovnání s jinými státy drahý. Zástupci deníku International Herald Tribune před francouzskou parlamentní komisí uvedli, že tisk 30 tisíc kusů 22 stránkového vydání je ve Francii stojí 3854 eur. V Belgii to samé vyjde na 2350 eur, tisk v Londýně je ještě o 16 eur levnější.

V ohrožení seriózní tisk i bulvár

Podle Reuters se kvůli tomu mnoho místních listů dostalo do existenčních potíží. Zasaženy jsou i celostátní deníky, zánik hrozí ekonomickému listu La Tribune a bulvárnímu deníku France Soir. Oba zvažují, že přestanou vydávat své tištěné verze a přesunou se výhradně na internet. Finanční list Les Echos chce krizi čelit propuštěním desíti procent ze svých 430 zaměstnanců.

Deník France Soir, který v roce 2009 obnovil ruský podnikatel Sergej Pugačev, vychází v nákladu jen 60 tisíc výtisků, přesto ale jeho odbory kvůli hrozbě zániku minulý týden okupovaly redakci a demonstrativně zničili několik tisíc výtisků na pařížské Champs Elysees.

Bezprostřední zánik se snaží odvrátit vydavatelství Hersant, zastřešující 27 regionálních deníků a čtyři místní televizní stanice. Společnost už poslala na vynucenou dovolenou 1650 zaměstnanců a nyní jedná s věřiteli o svém dalším osudu.

Dotace problémy jen oddálily

Odklad příchodu mediální krize do Francie zajistil štědrý dotační program tamní vlády. Ten byl navíc v roce 2008 přechodně posílen, aby pomohl místním médiím překlenout dopady světové finanční krize. Jak pro Reuters řekl expert z Národního centra pro vědecký výzkum Jean-Marie Charon, státní pomoc tvoří přibližně deset procent příjmů deníků a ještě větší část rozpočtu u společenských magazínů.

„Pomoc zafungovala jako tlumič úderu, nyní ale bude dotační systém ukončen, protože si ho státá dále nemůže dovolit,“ odhadl. Podle něj nastanou francouzskému tisku těžké časy, které některé listy pravděpodobně nepřežijí a mnohé další projdou „hlubokou restrukturalizací“.