Huawei a ZTE jsou bezpečnostní hrozbou, varuje kongres USA

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Americký kongres se obává průmyslové špionáže ze strany čínských firem Huawei a ZTE. Kongresmani ve své zprávě píší, že se čínským výrobcům mobilních technologií nedá věřit.

Dva čínští telekomunikační obři, Huawei a ZTE představují bezpečnostní hrozbu pro USA, uvádí zpráva zpravodajského výboru amerického kongresu. „Je velmi pravděpodobné, že obě firmy jsou pod vlivem čínské vlády. Proto jak zakázky, tak možné akvizice těchto čínských společností mohou ohrozit bezpečnost USA,“ píší zpravodajové kongresu.

Kongresový výbor zahájil šetření právě kvůli obavám, že obě čínské firmy by se mohly věnovat průmyslové a zejména vojenské špionáži.

Příjmy rostly, zisk v posledním roce spadl.Příjmy rostly, zisk v posledním roce spadl. | Jan Sedlak

Koncept závěrečné zprávy má jednoznačný výstup: „Čína má zdroje, možnosti a důvody pro nasazení telekomunikačních společností k nekalým cílům. Spojené státy by měly z důvodu ohrožení národních bezpečnostních zájmů zablokovat podnikové akvizice i fúze zahrnující Huawei a ZTE.“

„Americké firmy, které uvažují o nákupech od Huawei, by si měly najít jiného partnera, jestliže jim záleží na duševním vlastnictví, na soukromí jejich zákazníků a národní bezpečnosti Spojených států amerických“ řekl předseda zpravodajského výboru Mike Rogers v neděli večer v televizi CBS v pořadu 60 minut.

Výbor pro zpravodajskou činnost americké Sněmovny reprezentantů doslova vyzval k bojkotu čínského telekomunikačního zařízení výrobce Huawei. „Kdo chce chránit sebe a svou zemi, ať nepodniká s Huawei,“ řekl Rogers, který je republikán z Michiganu a bývalý agent FBI.

Huawei okamžitě reagoval na Rogersovo prohlášení a uvedl, že společnost, která působí v téměř 150 zemích světa, se těší všeobecné důvěře a respektu.

Podle veřejných prohlášení Rogerse a dalších členů výboru jsou výsledky zprávy zničující a pravděpodobně posílí odhodlání Washingtonu udržet čínské telekomunikační společnosti mimo americký trh.

Huawei a ZTE byly v USA již dříve silně kritizovány za naprosto neprůhlednou akcionářskou strukturu. Obě společnosti vydaly prohlášení, že se jedná o soukromé firmy, jejichž akcie v převážné většině vlastní zaměstnanci.