IBM kupuje výrobce flash pamětí Texas Memory Systems

Zdroj: profimedia

Technologický obr IBM oznámil, že za nespecifikovanou částku kupuje výrobce úložných systémů postavených na flash pamětích Texas Memory Systems (TMS). Big Blue tímto krokem hodlá rozšířit několik řad svých produktů nejenom pro ukládání dat a zároveň potvrzuje trend, že SSD disky a flash paměti začínají výrazně pronikat také do serverů a datových center.

Servery a úložné systémy v současné době pracují především s klasickými mechanickými disky, podobně, jako je tomu stále u klasických počítačů. SSD disky, které neobsahují žádné mechanické části a data ukládají na flash paměti, nicméně umožňují rychlejší zpracování dat a často mají výrazně nižší spotřebu. Právě tyto dva argumenty začínají hrát v datových centrech zásadní roli.

Firmy začínají SSD úložné systémy využívat ve větší míře. Podle analýzy skupiny IDC by do roku 2016 měly být ročně na tento druh disků uloženy až 3 exabyty dat ročně. Rostoucí poptávku po tomto způsobu ukládání dat je možné sledovat mimo jiné v akvizicích společností a investicemi do startupů, které se touto problematikou zabývají.

Rozšíření současných možností

„IBM chápe pozitivní a významný dopad, který SSD technologie má na storage systémy a servery a jakmile bude akvizice dokončena, těšíme se na posouvání této technologie dále. Díky globálnímu dopadu IBM očekáváme, že rozšíříme týmy inženýrů a počet produktů rychleji, než tomu bylo možné doposud,“ uvádí v prohlášení zakladatel a výkonný ředitel TMS Holly Frost.

Velká modrá chce díky nové akvizici rozšířit své portfolio úložných systémů a produkty TMS začlení do serverů, storage systémů, nové řady PureSystems a využije je také při vývoji softwaru a služeb. SSD disky nyní mají být součástí budované koncepce Smarter Storage a Smarter Computing. „SSD technologie je velice důležitou součástí našich nových produktů Smarter Storage pro nasazování úložné infrastruktury, a částí nabídky, která spojuje SSD s klasickými disky a páskami pro řešení komplexních problémů,“ doplňuje ředitel divizi Systems Storage and Networking v IBM Brian Truskowski.

Texas Memory Systems vyrábí úložné systémy RamSan jak ve formě klasických racků, tak jako přídavné karty, které je možné zasunout od slotu PCIe a rozšířit tím možnosti současných serverů a systémů.

IBM v současné době nakupuje disky s flash pamětí od tří dodavatelů a podle prohlášení společnosti mezi nimi TMS doposud nefigurovalo. Společnost prozatím nijak nekomentovala to, jaký dopad na nynější dodavatele akvizici texaské společnosti bude mít. Nicméně je možné předpokládat, že jejich role bude výrazně upozaděna.

I když obliba SSD disků v serverech a datových centrech roste, podle mnoha společností jejich rychlejšímu nasazování brání stále vyšší cena než je tomu v případě klasických disků.

IBM v tom není samo

IBM není jedinou společností, které v tomto způsobu ukládání vidí nové příležitosti. Gigant EMC letos v květnu za 430 milionů dolarů koupil společnost XtremeIO, která se stejně jako TMS specializuje na vývoj úložných systémů na bázi flash pamětí. Investoval také SanDisk, který v červnu koupil Schooner Information Technology pracující na softwaru pro flash paměti.

Rovněž mladé startupy se těší přízni. Společnost Pure Storage už získala investici ve výši 95 milionů dolarů a na trhu se postupně začíná usazovat také Skyera. Firma Fusion-io, od které nakupují také firmy jako Facebook a Google, šla minulý rok na burzu a akcie si stále drží nad původní hodnotou při IPO. Hlavním produktem Fusion-io je karta ioDrive, kterou je možné zasunout do serveru a zrychlit tak zpracování dat.

Pro technologické firmy představují SSD disky v datových centrech další významný milník. Na trhu se storage systémy bylo naposledy takto živo zhruba před dvěma roky, kdy se společnosti HP a Dell přetahovaly o firmu 3PAR, kterou nakonec za 2,4 miliardy dolarů získalo HP. Poražený později koupil menšího, ale levnějšího konkurenta 3PARu Compellent. V té době nakupovalo i IBM, které za 1,8 miliardy dolarů získalo společnost Netezza.

IBM je uprostřed významných investic. Mezi léty 2011 a 2015 chce za akvizice utratit kolem 20 miliard dolarů. Hardware je nicméně až na druhé koleji, prim hrají software a služby. Big Blue díky nim dokáže dosáhnout na vyšší marže a k samotnému hardwaru vytváří přidanou hodnotu. Hardware nicméně stále tvoří 17 procent z celkových příjmů společnosti.

Posilování produktů s vyšší marží se projevilo na posledních finančních výsledcích, kdy IBM sice vykázalo nižší příjmy, než se očekávalo, ale zisk narostl o 5,9 procenta. Firma zároveň posílila vyhlídky do dalšího období a zmírnila tak výroky o tom, že společnosti budou za technologie utrácet mnohem méně.

Texas Memory Systems funguje už od roku 1978 a zaměstnává kolem 100 lidí. Celý obchod by měl být uzavřen ještě v tomto roce a IBM bude nadále podporovat vývoj a prodej produktů zákazníkům. Finanční výsledky TMS jako soukromě vlastněná společnost nezveřejňuje.