Intel bude nabízet mobilní čipy pro servery a datová centra

Zdroj: reuters

Intel s více než 80procentním podílem na trhu s přehledem ovládá trh s čipy určenými do serverů a datových center. Silné jsou nejenom jeho procesory Xeon běžící na tradiční platformě x86, několikamiliardový byznys v dolarech ale představuje i řada Itanium určená pro takzvané kritické systémy. Nyní si firma chce pojistit také novou oblast, která by v budoucnu mohla získat na významu – mobilní čipy pro servery.

Mezi tradičními velkými servery se zejména v posledních měsících začínají objevovat servery menší a napěchované úspornými mobilními čipy. Intel tuto oblast nazývá jako mikroservery a nezávislé analýzy a odhady několika společností říkají, že by právě tyto malé „krabičky“ mohly během několika let tvořit 10 až 15 procent celkového serverového trhu, jehož velikost ročně převyšuje 50 miliard dolarů.

Ne pro každého

„Trh s mikroservery není pro většinu zákazníků atraktivní,“ říká v rozhovoru pro E15.cz Evžen Pavlovský, který serverový byznys Intelu zastupuje ve střední a východní Evropě. Současné využití mobilních čipů v serverech mu dává za pravdu. Tyto procesory si oblíbily zejména velké internetové společnosti, které pracují s obrovským množstvím dat, vytváří si vlastní serverový software a jejich datová centra mají jiné požadavky, než datová centra klasických firem.

Firmy typu Google, Facebook, Amazon a další ve velké většině případů nekupují hotové servery od výrobců jako HP, Dell či IBM, ale infrastrukturu si budují sami podle vlastních plánů a požadavků. Mobilní čipy jsou jednou ze součástí, které tyto serverové komplexy pohání. Jsou totiž výrazně levnější, než klasické procesory, mají nižší spotřebu a zároveň se jich díky menší velikosti vejde více do jednoho prostoru.

„Mikroservery mají využití u firem, jako jsou velké cloudové a webhostingové společnosti, nebo u těch, které provozují především webové aplikace,“ popisuje Pavlovský. U klasických společností je ale podle jeho slov využití sporné. „Prozatím chybí jakýkoliv obchodní model. Celá oblast je v hodně rané fázi a zmiňované výhody jsou z velké části dohady, které se musí nejdříve potvrdit.“

HP Moonshot - server do ruky postavený na novém Atomu. Na obrázku šéf enterprise divize HP Dave Donatelli.HP Moonshot - server do ruky postavený na novém Atomu. Na obrázku šéf enterprise divize HP Dave Donatelli. | HP

I firmy, které si staví vlastní servery a píší vlastní serverový software, podle zástupce Intelu velice často využívají klasické procesory Intelu a konkurence. K mobilním čipům nemají ani takové softwarové nástroje, jako k těm klasickým. „Navíc k běžným zákazníkům bude velice těžké se dostat, protože jsou často velice konzervativní.“

Intel evidentně k nové oblasti přistupuje poněkud skepticky, přesto však uvolnil na trh nový čip nazvaný S1200. Jde o novou generaci čipu Atom, kterou firma začala používat s příchodem malých přenosných netbooků a nyní se s nimi snaží uspět také na chytrých mobilních telefonech. „Intel se řídí strategií, která říká, že je dobré v dané oblasti být,“ vysvětluje Pavlovský kroky společnosti.

Raději my, než někdo jiný

Pokud by se totiž odhady skutečně potvrdily a oblast s mikroservery narostla až na 15 procent, mohlo by to pro Intel znamenat ztrátu části trhu. Šanci proniknout do lukrativní oblasti datových center už ucítil konkurenční ARM, který si drží největší podíl mezi čipy v mobilních zařízeních. Firma nedávno ohlásila, že vytvořila návrh 64bitového čipu, který postupně začnou její partneři využívat ve svých serverových produktech. Mezi prvními se ohlásil konkurent Intelu AMD, jenž v mikroserverech rovněž vidí příležitost a na koupených mikroserverech SeaMicro chce stavět novou část svého byznysu.

Jenže zatímco zařízení s 64bitovými čipy od ARMu mají na trh začít přicházet až v průběhu roku 2014, technologie Intelu už pohání 20 partnerských produktů a v roce 2013 mají na trh přijít některé hodně očekávané. Mezi nimi například projekt Moonshot od HP, který dokáže do jednoho racku vměstnat až tisíc serverů. Ohlášeny jsou rovněž projekty s firmami jako Dell, Huawei, Quanta nebo Super Micro.

Velikou výhodou Intelu má být skutečnost, že S1200 na rozdíl od ARMu pracuje se standardní platformou x86 a je tedy kompatibilní s tradičními aplikacemi, které není nutné přepisovat pro nové prostředí. U zákazníků, kteří mobilní čipy v serverech využívají, ale tento argument nemusí být zase tak zásadní, protože tyto firmy si často software píší vlastní od začátku a nejsou zatíženy dřívějšími softwarovými investicemi.

Úsporné mobilní čipy do serverů. Intel Atom S1200.Úsporné mobilní čipy do serverů. Intel Atom S1200. | Intel

Jedním z hlavních argumentů mobilních procesorů je spotřeba. Nejméně výkonná verze pracující s frekvencí 1,6 GHz má údajně využívat pouze 6 wattů a nejrychlejší 2GHz varianta pak kolem 8 wattů. Nejúspornější verze Xeonu oproti tomu spotřebuje 17 wattů. „Velké internetové firmy se prozatím příliš nechlubí tím, jak zásadně jim klesla spotřeba a opět je nutné vyčkat na více podrobných měření v několika specifických případech,“ doplňuje Pavlovský. Čipy od ARMu jsou na tom v teoretické spotřebě ještě o něco lépe, než Atom.

Některé interní testy HP mluví o tom, že mobilní Atom může být skutečně výhodný. U webových aplikací je například výkon na jeden watt až jednou tolik větší, než v případě procesoru Xeon. V tom případě se pak firmám vyplatí nakoupit mikroservery s mnoha mobilními čipy. Intel nabízí cenu za 1 čip S1200 kolem 54 dolarů, ovšem při odběru minimálně 1 tisíce kusů. Pořízení Xeonů vyjde mnohonásobně dráž.

Uvidí se

„Intel je velice zdráhavý v tom propagovat Atom pro servery, což se odráží na tom, jak o této oblasti mluví,“ komentuje skeptický prohlášení firmy Stacey Higginbotham ze serveru GigaOM. „V Intelu mají konflikt zájmů, protože by raději prodávali dražší klasické čipy.“ Analytici odhadují, že marže Intelu v následujících 2 letech spadnou z 60 na 50 procent právě kvůli mobilním čipům a konkurenci v podobě ARMu a dalších. Například Facebook podle nich vytváří cenový tlak tím, že testuje mobilní čipy od firmy Tilera a veřejně prohlašuje, že s Atomem prozatím příliš nepočítá.

Zástupci mikroprocesorového obra ale argumentují, že mobilní čipy pro ně mohou být stejně dobrý byznys, jako ten současný. Za jeden rack s 560 procesory Atom je podle oficiálního prohlášení možné utržit téměř 36 tisíc dolarů, což je o něco málo nižší cena, než za podobná balení s Xeonem.

Zatímco Intel je v prohlášeních z této oblasti zdrženlivý a spíše se snaží chránit klasický byznys, ARM se nebojí do mobilních čipů výrazně tlačit. Intel přesto může mít zásadní výhodu díky okamžité dostupnosti 64bitové verze a podpoře virtualizačních funkcí díky Intel VT. „Cloudy a virtualizace jsou náročné na množství paměti a s 64bitovým procesorem je možné pracovat s mnohem větší pamětí, než s 32bitovým,“ připomíná Pavlovský.

Atom S1200 je vyráběn pomocí 32nm technologie a kromě již zmiňovaných funkcí nabízí 2 procesorová jádra, podporu PCIe 2.0, Hyper-Threading a důležitou podporu ECC pamětí.

Intel je navíc v serverech zavedená značka a podle některých odborníků je možné, že pokud firmy nakonec zkusí do mobilních procesorů jít, nejdříve namísto ARMu nebo jiných společností raději zvolí osvědčeného výrobce.

I když je rétorika Intelu zdrženlivá, analytici v nových prohlášeních tvrdí, že s Atomem S1200 firma ukázala, jak důležitý trh s mikroservery je a že může výrazně narůst. Intel ostatně plánuje v příštím roce představit Atom vyrobený pomocí 22nm technologie a do budoucna počítá také s 14 a 10nm výrobou.

Technologie pro datová centra tvoří zhruba pětinu příjmů Intelu. Divize Data Center Group v posledním čtvrtletí vykázala příjmy ve výši 2,7 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 6 procent.