Kanada vyloučí Huawei z výstavby vládní sítě

Huawei

Huawei

Po USA se proti čínské telekomunikační firmě jasně vymezila i Kanada. Kanada důrazně naznačila, že vyloučí čínského výrobce telekomunikační techniky Huawei Technologies z plánované výstavby zabezpečené vládní komunikační sítě. Odkázala přitom na možná bezpečnostní rizika technologií Huawei, na něž spolu s možným vlivem čínského státu poukázala zpráva výboru amerického Kongresu.

„Vláda si bude ve výstavbě své sítě pečlivě vybírat a už aktivovala doložku o národní bezpečnosti. Nechám na vás. zda si myslíte, že Huawei by měla být součástí kanadského zabezpečeného vládního systému,“ řekl mluvčí premiéra Stephena Harpera Andrew MacDougall. S pomocí národní bezpečnostní výjimky může vláda ve výběru dodavatelů pro své zakázky diskriminovat zahraniční firmy považované za příliš rizikové, aniž tím poruší pravidla mezinárodního obchodu.

Zpráva amerického sněmovního výboru doporučila, aby největším čínským telekomunikačním výrobcům Huawei a ZTE byl uzavřen přístup na americký trh vládních zakázek, úřady blokovaly plány těchto firem na expanzi v USA a americké firmy s nimi neobchodovaly. Vzhledem k obavám z hackerských útoků z Číny je podle ní také zapotřebí, aby vládní počítačové systémy neobsahovaly žádné komponenty vyrobené oběma firmami.

Zařízení Huawei a ZTE by podle zprávy mohla být využita k monitorování určitého typu komunikací a mohla by ohrožovat klíčové komunikační systémy v zemi.

Podle kanadské televize CBC předseda výboru americké Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby Mike Rogers vyzval kanadské firmy, aby neobchodovaly s Huawei. Firma je druhým největším světovým výrobcem směrovačů, přepínačů a dalších telekomunikačních zařízení po švédské společnosti Ericsson.

V USA Huawei zatím větší aktivity na trhu síťových zařízení nemá. V Kanadě však v roce 2008 získala kontrakty na výstavbu sítí pro domácí telefonní operátory Telus a Bell Canada. Od provincie Ontario také dostala výzkumný grant v hodnotě 67 milionů kanadských dolarů (1,3 miliardy korun). Evropská komise připravuje proti Huawei řízení kvůli narušování hospodářské soutěže nebo kvůli nekalé státní pomoci a komisař pro zahraniční obchod Karel De Gucht zatím sbírá podklady. Jeho snahu ale brzdí to, že proti čínské firmě zatím nepodal oficiální stížnost žádný evropský konkurent jako Ericsson nebo Alcatel Lucent.