Kašle Apple na inovace? Samsung ukazuje, že to jde

Galaxy Z Fold4

Galaxy Z Fold4 Zdroj: Samsung

Apple
Apple Keynote 2022
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air
14
Fotogalerie

Sportovní terminologií by se dalo říci, že Samsung vede nad Applem 4:0. To proto, že máme za sebou představení nových ohebných telefonů společnosti, které tak dostaly již svou 4. generaci. A ano, Apple nemá podobné zařízení ani jedno. K tomu Samsung přihodil i duo chytrých hodinek a jedny TWS sluchátka.

Samotné uvedení produktů doprovázela poměrně standardní keynote, která obsahovala mnoho předtočených spotů, vtípků i vystoupení jednotlivých řečníků. Za hodinku bylo hotovo. Ničím extra nevybočovala, došlo samozřejmě i na ekologickou agitku, takže vše při starém.

Práce vs. lifestyle

Když Samsung představil svůj první skládací telefon Galaxy Fold, mluvilo se o něm hodně, ale veskrze negativně. První zařízení trpělo mnoha chybami včetně těch konstrukčních. Ještě druhé generaci věřil málokdo, až ta třetí získala reputaci skutečně užitečného, a především patřičně optimalizovaného zařízení, ať už výkonem, nebo použitelností.

Galaxy Z Fold4 vlastně jen vylepšuje všechno stávající. Revoluční tedy rozhodně není a těžko říci, jestli nějaký jeho další model bude. Tento form factor se pomalu rozšiřuje, a i když spíše jen na čínském trhu, konkurence mu roste. Pomalu, ale přece. Prodejní trhák to však pořád není. Je to velké a drahé zařízení, které u běžného uživatele uplatnění příliš nenajde.

Galaxy Z Fold4:

Galaxy Z Fold4Galaxy Z Fold4|Samsung

Galaxy Z Flip4 už je ale jiná káva. Pokud je Z Fold čistě pracovní stroj, který kombinuje svět smartphonů se světem tabletů, Galaxy Z Flip je naopak lifestylové zařízení, které klade důraz na vzhled. Je to sice špičkově vybavený telefon, ve kterém tepe aktuálně nejvyspělejší čipset Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (stejně jako ve čtvrtém Foldu), ale kvůli výkonu pro hry si jej nikdo nekoupí.

Flip totiž boduje svou véčkovou konstrukcí, která po otevření odhalí veliký 6,7“ displej, přičemž mu nechybí ani 1,9" vnější displej. Fotoaparáty do špičky nepatří, ale to telefonu snadno odpustíte. Jsou ideálně vyvážené s ohledem na velikost zařízení a jeho cenu. 27 499 korun za základ není málo, ale jsou i dražší zařízení, a tady navíc platíte za tu originalitu a neokoukanou technologii.

Pořád stejná ohraná písnička

A za co platíte u Applu? Ano, iPhony pořád patří mezi špičku na poli smartphonového trhu, ale jsou to pořád ty stejné placky, u kterých Apple jen evolučně přidává drobné novinky soustřeďující se kolem vylepšování displeje, foťáků, výkonu a výdrže plus obvykle přibudou nějaké ty softwarové bonusy dostupné jen pro nejnovější generaci. Problematiky nepříliš znalý uživatel ale nerozezná generaci 12 od té aktuální 13. V září se sice máme dočkat iPhonů 14, ale dle dosavadních úniků to bude pořád ta stejná písnička, i když se alespoň pravděpodobně zbavíme kritizovaných výřezů v displeji. Samsung už nicméně umí kameru schovat i pod něj (v případě vnitřního fotoaparátu u Z Foldu3 a 4).

MacBook Air M2 2022:

Video placeholde
• Živě.cz

Jihokorejský výrobce ostatně svým smartphonovým portfoliem zatřásl více. Zrušil řadu Galaxy Note, představil řadu Galaxy S22, kde model Ultra právě nese duch řady Note, a pravidelně uvádí odlehčené modely řady Galaxy A, které přejímají mnohé prémiové funkce, ale drží si přijatelnou cenovku. Nový nejlevnější iPhone řady 13 stojí pořád 20 tisíc korun.

Proč Apple nepředstaví ohebný telefon?

Jsou to tedy čtyři roky, kdy Samsung vstoupil do segmentu „skládaček“. Nevadilo, že jeho první model nebyl zcela dokonalý, důležité bylo, že to zkusil a že se v dalších generacích z většiny svých chyb poučil. Jenže ta jedna zásadní pořád přetrvává – znatelný ohyb displeje v jeho otevřeném stavu, který je nejen vidět, ale i cítit pospolu s krycí fólií.

Ohebný displej je měkký proto, aby byl poddajný. Je logické, že sklo neohnete, aniž by prasklo. Ohebné displeje Samsungu jsou tedy poměrně měkké a musejí být kryty ještě speciální fólií, která brání jejich poškození. A to je zásadní kámen úrazu. I onu fólii na displeji vidíte, a co hůř, s postupným používáním začne odcházet (skoro doslova). Nejhorší na tom je možná skutečnost, že Samsung o tom také ví, a proto máte první vyměnění zdarma. Už jen ten paradox, že se očekává, že budete muset s telefonem za více než 25 tisíc korun dříve či později do servisu, je scestná představa.

Po narovnání má displej ve svém středu jasně viditelnou drážku. Při různém lomu světla to vypadá jako zmačkaný papír, tedy nepříliš hezky. Někdy si toho nevšimnete, povětšinou o tom ale budete vědět. Také proto je zde speciální režim, který nabádá uživatele na rozdělené používání zařízení, kdy se vám na jedné půli zobrazuje jiný obsah než na té druhé. Je to taková pěkná klička, jak tento neduh alespoň vizuálně obejít.

Apple Universal Control

Video placeholde
• Živě.cz

Když pak ale zařízení používáte a budete prstem přes půli displeje jezdit, vždy na drážku narazíte a je jedno, jestli u Foldu nebo Flipu, kdy je to při použití prvního řečeného ve spojení se stylusem S Pen ještě do očí a prstů bijící. Toto všechno je tak pravděpodobně důvodem, proč na skládací telefon perfekcionistického Applu pořád čekáme. U telefonů Samsungu se toto totiž omílá s každou novou generací pořád dokola a Apple nechce, aby dopadl stejně.

Jestli – a popřípadě jak – to vyřeší, je ale otázka do pranice. Někdo říká, že se dočkáme v roce 2025, někdo říká, že se Apple do těchto konstrukcí vůbec nepustí, a jiný zase podotýká, že už loni bylo pozdě. Ať už jsou ohýbací telefony Samsungu jakkoli nedokonalé, jsou zde a společnost si na nich už čtyři roky zkouší nejen technologii, ale i uživatele. Apple je na nule. Nemá žádnou zpětnou vazbu o funkčnosti technologie ani o tom, jestli by mělo jeho zařízení mezi uživateli vlastně nějaký úspěch. S tím, jak navíc na trhu ohebné telefony přibývají, jejich prodeje raketově rostou. Profituje z toho Samsung, protože má co nabídnout, Apple si z tohoto koláče ještě ani neuždibl.

Trend udávají i hodinky Samsungu

Nebylo to ale jen o skládačkách. Dočkali jsme se ještě jednoho zásadního produktu. Galaxy Watch5 jsou sice jen prostou evolucí předchozí generace, ale Galaxy Watch5 Pro znamenají pro trh chytrých nositelností více. U tohoto modelu totiž Samsung použil safírové sklo, které má hodnotu 9 na Mohsově stupnici tvrdosti (Galaxy Watch5 mají hodnotu 8). Tvrdší je tedy jen diamant. Také proto jsou hodinky prezentovány do náročných podmínek.

To společnost podtrhla i titanovým pouzdrem, které je odolné a lehké. Má je ale i Apple u svých Apple Watch, i když jen na určitých trzích. Ostatně i jeho sklo Ceramic Shield vyniká zvýšenou odolností. Jenže to není to hlavní. Samsung dokázal do svých hodinek dostat baterii o kapacitě 590 mAh (Apple Watch Series 7 mají 309 mAh). Deklaruje tak třídenní výdrž a 24 h při trackování aktivity se zapnutou GPS.

Právě výdrž je největším problémem chytrých hodinek. Jsou tím odsouzeny ke každodennímu nabíjení, což je při outdoorových aktivitách problém. Apple Watch navíc s GPS vydrží jen šest hodin. S Galaxy Watch5 Pro tak zvládnete víkendový trip do hor, aniž byste přišli o spojení. Zde ani tak nejde o spojení s telefonem, protože jsou i ve verzi LTE, ale právě ve spojení se svým tělem a měřením jeho hodnot.

Spolu s iPhony 14 máme dostat i novou generaci Apple Watch v podobě Series 8, spekuluje se právě i o nějakém profesionálněji/sportovněji založeném modelu. Jestli se ale dočkáme jen pořád stejné jednodenní výdrže, dostane to americká společnost pěkně sežrat. Apple Watch jsou zde s námi od roku 2015, a i když se měnily jen minimálně, pořád se jedná o nejpopulárnější hodinky světa – chytré i hloupé. I proto by bylo načase, aby se Apple začal více snažit a nepřinášel jen nové barvičky pouzdra a efektní animované ciferníky, ze kterých sice oči přecházejí, ale dříve či později stejně zůstanete u používání jediného.