Říkají mu ruský Zuckerberg. Autor sítě Telegram ale stvořil spíš internetový kalašnikov

Zakladatel a šéf společnosti Telegram Pavel Durov se objevuje na veřejnosti zřídka. Na tomto archivním snímku z roku 2016 přednáší na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně.

Zakladatel a šéf společnosti Telegram Pavel Durov se objevuje na veřejnosti zřídka. Na tomto archivním snímku z roku 2016 přednáší na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně. Zdroj: Reuters

Zakladatel Telegramu Pavel Durov dal po sedmi letech Financial Times unikátní rozhovor, kde mimo jiné prozradil, že zvažuje jít s populární službou s více než 900 miliony aktivních měsíčních uživatelů na burzu. Mark Zuckerberg z Ruska, jak ho někteří nepřesně nazývají, je fascinující postavou světa sociálních sítí a šifrované komunikace. Na rozdíl od západních šéfů technologických firem ho formoval střet s ruským mafiánským prostředím, a dokonce i s vládcem Kremlu Vladimirem Putinem.

Jeho aplikace je tak bezpečná, že se přes ni v autokratickém Rusku stále ještě dají svolávat protirežimní akce. I když je dnes devětatřicetiletý Durov v Kremlu nenáviděnou postavou, protože neváhal zesměšňovat i samotného „tsara“, Telegram používají kvůli jeho šifrování také špičky režimu, například Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Možná jen Putin se Telegramu vyhýbá, protože podle oficiálních prohlášení nepoužívá chytrý telefon. Zasvěcení tvrdí, že kvůli své paranoii, podle oficiální propagandy na to prý nemá čas.

Durovův úspěšný příběh ale nezačal Telegramem. Nejprve se proslavil jako autor ruské obdoby Facebooku jménem Vkontaktě. Podobně jako Zuckerberg položil základy miliardové společnosti už během studií: na Petrohradské státní univerzitě vytvořil populární fórum pro učitele a spolužáky.

Souboj s Putinem

Firmu Vkontaktě založil v roce 2006 a spuštění nové platformy začal promovat právě na onom školním diskuzním fóru. Protože jako student nebyl zrovna při penězích, rozšířit Vkontaktě se mu dařilo díky šeptandě a vyvoláním pocitu, že sociální síť je něco jako exkluzivní klub. Registrace byla jen na pozvání a Durovovi se podařilo vzbudit známý FOMO efekt, tedy obavy, že člověku, který se nepřipojí, unikne něco podstatného.

Krátce nato vyhlásil soutěž o nejlepší reklamní kampaň, která rezonovala hlavně mezi studenty, a jako hlavní výhru sliboval produkty od firmy Apple. Tímto nenákladným generátorem nápadů si ruský byznysmen otevřel cestu k dalšímu strmému růstu „ruského Facebooku“.

Rok po spuštění se platforma VKontaktě dostala mezi nejrychleji se rozšiřující služby na světě a zanedlouho dobyla všechny vrstvy ruské společnosti. Úspěch lze jednoduše ilustrovat i tím, že na síti Vkontaktě mají v současné době účet dva ze tří Rusů a v počtu uživatelů v zemi dávno překonala i západní Facebook.

V roce 2008 si musel dát Vladimir Putin od prezidentování pauzu, protože podle ústavy mohl jako hlava státu vládnout jen dvě volební období po sobě. V roce 2012 se však nechal zvolit potřetí, což pro řadu liberálněji naladěných lidí bylo nepřijatelné a v Rusku to vyvolalo masové protesty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!