Rozjezd virtuálního operátora přijde Centropol na 100 milionů

STEM/MARK: Mobilního operátora by klidně změnil skoro každý

STEM/MARK: Mobilního operátora by klidně změnil skoro každý

Skupina Centropol letos investuje do rozjezdu vlastního mobilního operátora 100 milionů korun. Spustit ho chce v druhé polovině letošního roku. V Česku funguje zatím jediný virtuální operátor, zájem o vstup na trh mají ale i další firmy.

„Spuštění mobilního operátora plánujeme ve druhé polovině roku. Chceme služby nabízet našim stávajícím, ale i zcela novým zákazníkům,“ řekl obchodní ředitel a člen představenstva Centropol Energy Lukáš Pokrupa s tím, že na podporu rozjezdu nové služby počítá skupina s dalšími marketingovými výdaji v řádu desítek milionů korun.

Podle Pokrupy reálně cílí na jeden milion zákazníků. To je zhruba počet členů domácností, které nyní od Centropolu odebírají elektřinu nebo zemní plyn. Nárůst však bude i kvůli technologickým limitům postupný, společnost chce získávat deset až 20 tisíc nových čísel měsíčně.

Centropol bude nabízet klasické služby, tedy hlasové, datové i roamingové, současným mobilním operátorům chce konkurovat hlavně nižší cenou. „Zákazníci u nás ušetří řádově desítky procent. Takovým snem je, že bychom jim nabídli volání v rámci Centropolu zdarma,“ uvedl Pokrupa. Dodal, že v roce 2014 rozšíří mobilní služby také o pevné linky. ČTK následně Pokrupa řekl, že by rádi prodávali také telefony a ostatní hardware.

Na začátku roku společnost založila dceřinou firmu Centropol Telecom s.r.o., nyní vrcholí vyjednávání s mobilním operátorem, v jehož síti by měl Centropol působit. „Jsme před podpisem smlouvy. S kým konkrétně, ale nyní ještě sdělovat nebudu,“ uvedl Pokrupa. Vyloučil však, že by jednali s Telefónikou.

V Česku od loňského listopadu působí na trhu virtuální operátor Bleskmobil, který poskytuje služby v síti Telefóniky. Virtuálního operátora u Telefóniky se chystá spustit i obchodní řetězec Tesco, u firmy T-Mobile by to mohla být GTS. O spuštění virtuálních operátorů uvažují i kabelová jednička UPC, poskytovatel internetové telefonie Voocall, vydavatelství Mafra nebo ČD Telematika. Vstup virtuálních operátorů by mohl ještě letos podpořit Český telekomunikační úřad (ČTÚ) regulačním opatřením. Vznik virtuálních operátorů částečně uspíšila aktivita Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který chce pro mobilní firmy v rámci regulace mobilního trhu zavést povinnost zveřejnit velkoobchodní nabídku. Povinnost pustit do svých sítí nové hráče budou mít po chystané aukci také kupci kmitočtů pro sítě nové generace LTE. Virtuální operátoři většinou přináší nižší ceny a jednoduchou nabídku služeb. Například Bleskmobil na podzim snížil cenu volání z předplacené karty na polovičních 2,50 Kč za minutu.

Skupina Centropol působí na trhu od 90. let minulého století. Její součástí jsou firmy zabývající se dodávkami elektřiny a zemního plynu, mezi nimi i Centropol Energy, která s více než 330 tisíc zákazníky patří k největším alternativním dodavatelům.

V současnosti má největší český alternativní dodavatel elektřiny a zemního plynu celkem 330 tisíc zákazníků, do konce roku jich chce mít 400 tisíc. V roce 2012 společnost navýšila tržby meziročně o čtvrtinu na 5,8 miliardy korun. Za loňský rok skupina očekává tržby blížící se hranici šesti miliard korun. Letos plánuje překonat sedmimiliardovou hranici.