Šéf Oracle: Pevné disky jsou pasé

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů.

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze San Francisca: Klasické mechanické pevné disky postupně odcházejí z hlavní scény a nahrazují je nové plně elektronické modely postavené na technologii flash pamětí. Není to pouze záležitost osobních počítačů (zejména ultrabooků), ale čím dál více se tento způsob zpracovávání a ukládání dat týká také serverů a datových center.

Storage gigant EMC například před pár měsíci koupil výrobce flash systémů XtremeIO a IBM na to navázala akvizicí Texas Memory Systems. A teď se do hry chystá zásadně promluvit také Oracle.

„Všechno je v paměti. Všechny vaše databáze jsou v paměti. Prakticky nikdy nevyužijete pevné disky. Pevné disky jsou pasé,“ oznámil výkonný šéf Oraclu Larry Ellison odborníkům a novinářům při svém úvodním vystoupení na konferenci OpenWorld v sanfranciském Moscone Center. Právě flash paměti hrají zásadní roli v nové generaci systémů Exadata, kterou Oracle uvede na trh v příštím roce a kterou chce prodávat zákazníkům do jejich datových center po celém světě. Pro Oracle samotný tato skutečnost představuje způsob, jak zastavit klesající křivku prodejů hardwaru, do kterého firma vstoupila při odkupu Sun Microsystems.

Co svět ještě neviděl

Jedné z největších technologických firem světa v posledním čtvrtletí klesly meziroční příjmy z hardwaru o 24 procent na 779 milionů dolarů. Nejvyšší představitelé Oraclu podotýkají, že je tato situace způsobena klesající marží na nejlevnějších přístrojích a že se firma zaměřuje na systémy, které nabízí vyšší přidanou hodnotu a marže. Nová Exadata X3 má být jedním z nich.

„Pokud jste si mysleli, že předchozí verze Exadata byla rychlá, ještě jste nic neviděli,“ tvrdí Ellison ve své tradičně sebevědomé rétorice. Nové „krabice“, které v sobě kombinují výkonný serverový a úložný hardware společně se softwarem pro ukládání a zpracování dat, mají být až dvacetkrát rychlejší, než předchozí generace a zároveň budou k chodu vyžadovat o 10 až 30 procent méně energie. Toho má být dosaženo právě díky technologii flash a zpracování dat v paměti.

Oracle Exadata X3 pracuje na bázi tzv. in-memory zpracování dat, které zpopularizoval především SAP a jeho systém HANA. In-memory řeší problém firem, které generují obrovské množství nestrukturovaných dat, jež je nutné dále zpracovávat, vyhodnocovat a ukládat. Zatímco dříve bylo možné data jednoduše ukládat ve strukturovaných databázích a na pomalejších pevných discích, dnes je nutné pracovat s daty, která si žijí svým vlastním životem – údaji ze sociálních sítí, e-maily, soubory, videi, obrázky a dalšími daty proudícími internetem a vnitrofiremními sítěmi.

Nikdo nemá cloud tak kompletní, jako my, věří Larry Ellison.Nikdo nemá cloud tak kompletní, jako my, věří Larry Ellison. | Jan Sedlak

Klasické systémy nedokáží data v reálném čase rychle zpracovávat a in-memory je naopak přesně pro tyto účely postavena. Vrstvy flash pamětí data nejdříve předzpracují, analytický systém rozhodne, co s nimi a až poté jsou uložena na spodní vrstvu klasických disků, nebo přímo zpřístupněna dále pro další úlohy. Exadata X3 v těchto vrstvách nabízí celkem 26 TB paměti, přičemž 4 TB patří DRAM a zbytek pak vyrovnávací cache paměti v PCI-e kartách. Ve spodní vrstvě je storage systém o velikosti 224 TB.

Rychlé jako myšlenka

Larry Ellison tento nový systém nazval „nejrychlejším počítačem pro byznys na světě“. „V nové éře cloudů dokážeme doručit informace rychleji, než jste si kdy mysleli, že je to možné,“ chlubí se. „Informace jsou k dispozici okamžitě. Jakmile zadáte dotaz, dostanete výsledek v rychlosti myšlenky.“ To, do jaké míry se tato tvrzení zakládají na skutečnosti, si bude možné ověřit až během příštího roku, kdy se nový systém dostane na trh.

Kromě vyšší rychlosti má Exadata X3 přinést také vysokou komprimaci dat, díky čemuž bude možné vměstnat jejich stejný objem do menšího úložného prostoru. To by mohlo výrazně snížit náklady na skladování všech těchto informací. „Naši zákazníci ušetří na storage tolik peněz, že budou za Exadata X3 platit znovu a znovu,“ věří Ellison. „Mnoho aplikací bude potřebovat více a více datové kapacity a úložného prostoru. Nyní si v některých případech pro jejich zpracování a uskladnění můžete koupit menší stroj,“ popisuje dále výhody zavedené komprimace. K Exadata X3 není podle Ellisonových slov nutné pořizovat další storage od společností jako jsou EMC, NetApp, Dell, HP a další.

Oracle nicméně není pouze o samotném hardwaru, ale jak už Ellison dříve prohlásil, síla společnosti tkví v tom, že spojuje hardware a software dohromady. Uvedl dokonce, že Oracle je v oblasti datových center něco jako Apple v oblasti spotřební elektroniky. Důležitou součástí nových systémů tak má být rovněž nová databáze nazvaná Oracle 12c, jež má po téměř 5 letech nahradit tu současnou.

Úlohou nové databáze je taktéž zrychlit a zjednodušit přístup k datům. Umožňuje například více společnostem nebo aplikacím sdílet jednu databázi běžící nad společným hardwarem. „Společnosti často mají stovky i tisíce oddělených databází, což se stává hodně nákladnou záležitostí. Musí všechny tyto databáze zálohovat a musí kupovat nový hardware,“ vysvětluje Ellison důvody sjednocování. Jednotlivé databáze jsou oddělené a společný mají pouze onen základ, neměla by tedy být narušena bezpečnost a „soukromí“ dat.

Hardware a software patří k sobě. Bývalý šéf HP a současný prezident Oraclu Mark Hurd.Hardware a software patří k sobě. Bývalý šéf HP a současný prezident Oraclu Mark Hurd. | Jan Sedlak

Tato kombinace nových technologií vstupuje do konkurenčního souboje s technologií HANA od SAPu. Německá společnost je díky svému produktu nejrychleji rostoucím databázovým dodavatelem a vedení firmy si od něj slibuje velikou budoucnost. Nejvyšší představitel Oraclu se až do oznámení Exadata X3 ve výrocích oproti HANA držel spíše stranou, nyní je však opět plný sebevědomí. „Vím o tom, že SAP má rovněž in-memory zařízení. Je ale o poněkud menší,“ tvrdí.

Převést software do křemíku

Exadata a další systémy Oraclu jako jsou Exalytics, Exalogic a SuperCluster skutečně mohou Oraclu pomoci prodávat více hardwaru za lepší ceny. Tyto chytré a kombinované systémy zaznamenávají dvojnásobné zvýšení prodejů, prodejní čísla celé hardwarové divize ovšem kazí právě rychle klesající prodeje klasických strojů s menší marží. Podle analytiků a samotných představitelů Oraclu se ale vývoj brzy obrátí. Ellison už dříve uvedl, že se 7,4 miliardy dolarů za koupi Sunu vrátily a že se jeho firma zbavuje prodělečných projektů.

Systémy Exadata už mají po celém světě přes tisíc komerčních nasazení a technologii využívají například Facebook nebo PayPal. Prodejní cena Exadata X3 startuje na 200 tisících dolarech za nejnižší verzi a ta podle Ellisonových slov dokáže, co se týče výkonu, předčit i vyšší verze předchozí generace. „Pokud se pobavíte s obchodníkem Oraclu, nejspíš vám nabídne ještě o něco nižší cenu,“ dodává.

Oracle nicméně v cenách není úplně smlouvavý a i v tomto ohledu připomíná Apple. V Česku firma například ztratila jednoho z největších zákazníků – skupinu ČEZ. Ta přešla z databáze Oraclu na databáze IBM mimo jiné kvůli ceně.

Oracle Exadata 3 pracuje na bázi in-memory zpracování dat.Oracle Exadata 3 pracuje na bázi in-memory zpracování dat. | Jan Sedlak

Oracle jde v integraci systémů tak daleko, že si navrhuje vlastní čipy SPARC, které získal v roce 2010 díky odkupu Sunu. S jejich vývojem počítá i do budoucna a na designu nových verzí spolupracuje s firmou Fujitsu. „Cílem je přesunou mnoho softwarových funkcí do křemíku,“ nastínil při sezení s novináři budoucnost těchto čipů prezident Oraclu Mark Hurd. Zatímco návrhy čipů SPARC pochází z dílny Oraclu, využívané flash technologie firma nenavrhuje a nakupuje hotové produkty od jiných dodavatelů.

Databázový obr kromě SPARCu funguje také na platformě od Intelu. Třeba Exadata X3 využívá nové procesory Xeon. S podporou dvou technologií firma počítá i do budoucna. „Budeme podporovat jak čipy SPARC, tak platformu od Intelu, podle toho, kde se dané produkty hodí. O čipech ARM ale neuvažujeme,“ doplňuje Hurd.

Proti Amazonu, Googlu a dalším

Celé toto „vše v jednom“ má Oraclu pomoci také v další expanzi v cloudu. Jeho hardware a software začnou pohánět novou službu, kterou Larry Ellison nazývá „hardware jako služba“. Pod tímto novým názvem se schovává už delší dobu fungující koncept, se kterým úspěšně podnikají společnosti jako Amazon, Google, IBM, HP, Rackspace a další – zákazníci si jednoduše budou moci v datových centrech Oraclu pronajmout výpočetní výkon a platit za využívání místo toho, aby si pořizovali vlastní stroje (IaaS).

Ellisonova korporace tak doplní kompletní cloudovou skládanku. Firma už dříve začala nabízet software jako službu (SaaS) v rámci Oracle Cloud, kdy si firmy mohou pronajmout aplikace z webu formou předplatného, a platformu jako službu (PaaS), kdy je zase možné hostovat vlastní aplikace v datových centrech Oraclu. „Pro plné využití cloud computingu zákazníci potřebují tři úrovně služeb,“ popisuje Ellison, „a jednoduše nestačilo, abychom poskytovali pouze cloudové aplikace a platformu.“

Oracle do cloudových služeb masivně investuje a například software za předplatné už mu v poslední době vygeneroval příjmy kolem miliardy dolarů. Většinu z těchto příjmů přitom tvořily peníze ze zákazníků koupených společností RightNow a Taleo, na jejichž produktech teď Oracle staví. S těmito čísly je tak Oracle v oblasti SaaS dvojkou na trhu za vedoucím Salesforce.com.

Na trhu s PaaS si Ellison věří hodně. „Můžeme být nejvýznamnějším PaaS hráčem na trhu. Máme nejpoužívanější databázi na světě, nejpoužívanější middleware na světě a nejpoužívanější vývojové prostředí na světě,“ počítá.

Nová nabídka IaaS umožňuje nejenom pronajmout si výpočetní výkon v datových centrech Oraclu, ale zároveň pronajmout si hardware a provozovat ho ve svém vlastním datovém centru. Oracle stále zůstává vlastníkem hardwaru, ale bude zaručovat správu, běh a údržbu. „Tento systém vlastníme, spravujeme a udržujeme. Vy pouze platíte za to, co spotřebujete,“ popisuje Ellison. „Bude to stejné, jako klasický model, ovšem s tím rozdílem, že vše budeme provozovat u vás.“

Tento trh je ovšem hodně pokrytý a navíc mnoho hráčů staví na otevřeném a široce podporovaném standardu OpenStack. Oracle nicméně věří, že jeho klíčem k úspěchu jsou právě propojené systémy a kompletní portfolio. Významnou roli má hrát také nová databáze. „Oracle 12c je základ pro rozšíření našeho cloudového byznysu,“ uzavírá Ellison. „Dnes je ta důležitá magie především v softwaru.“