V Česku roste sdílená ekonomika a pronájem věcí přes internet

Airbnb

Airbnb

Také v Česku se velice rychlým tempem rozjíždí mladá americká služba Airbnb, díky které mohou lidé využívat takzvanou sdílenou ekonomiku (sharing economy). Ta je postavená na vzájemném pronajímání věcí a běžní lidé pomocí ní mohou vydělat solidní peníze. V případě Airbnb stačí mít k dispozici třeba jeden pokoj v bytě či rodinném domku a začít ho nabízet turistům přes webovou stránku.

Princip Airbnb je v podstatě velice jednoduchý – lidé například zjistí, že mají několik dní v měsíci volný pokoj ve svém bytě. Díky rozjíždějící se službě si mohou založit profil a začít tento pokoj nabízet ostatním. To, jakou cenu a jaké doplňkové služby zvolí (třeba snídani, plnou ledničku, Wi-Fi internet a podobně), je zcela na nich.

Lidé na druhé straně si naopak mohou vybrat z obsáhlého katalogu prostor, který jim k jejich účelům vyhovuje nejvíce. Mladý turista se například může spokojit s menším pokojem na víkendové přespání v Praze, větší rodina si naopak může pronajmout rovnou celý byt poblíž Malostranského náměstí. S pronajímatelem se navíc ani nemusí potkat a klíče od bytu je možné předat třeba přes sousedy či tajnou schránku pod rohožkou. Veškeré platby probíhají online a peníze z účtu platícího jsou strženy až 24 hodin po ukončení nájmu.

Sdílení věcí ve sdílené ekonomice

Airbnb není jediný projekt sdílené ekonomiky. Naopak, po celém světě se tento princip využívá na pronajímání prakticky všeho možného – od bytů a domů přes automobily a kola až po nářadí, fotoaparáty, knihy či hračky. Každý, kdo má nějakou věc a často mu leží ladem, jí může nabídnout ostatním na internetu a vydělávat na ní.

Například ve Spojených státech už existují lidé, kteří se pronajímáním části svého bytu a auta celkem solidně živí – měsíčně si přijdou i na několik tisíc dolarů. Okolo sdílené ekonomiky se proto vyrojila hromada startupů, které se chtějí na tomto boomu podílet. V Česku například vzniká projekt Arounded, který slouží k půjčování aut.

Airbnb v Česku aktuálně nabízí okolo 1500 možností ubytování, přičemž většina z nich je v Praze. Firma první nabízený prostor na zdejším trhu zaregistrovala už v září 2008, což je zhruba měsíc od prvního spuštění projektu. Od té doby počet ubytovaných přes Airbnb v tuzemsku vzrostl – jenom za poslední rok si na Airbnb.cz našlo místo k přespání přes 21 tisíc turistů.

Potenciál k růstu je podle zástupců společnosti obrovský. „V Praze žije přes milion lidí. Klidně zde můžeme mít i několik set tisíc zákazníků,“ myslí si Lena Sönnichsen, která organizuje komunitu a propagační aktivity americké firmy v několika zemích. Číslo 21 tisíc turistů podle ní rozhodně není konečné. „Významně rosteme každý měsíc, takže se tato čísla velice rychle mění,“ říká.

Airbnb se při svých odhadech opírá o oficiální čísla agentury CzechTourism, podle které v loňském roce do Česka přijelo kolem 7 milionů turistů. Právě nová služba pro sdílení ubytování pro ně může znamenat lepší volbu, než se ubytovat v některém z klasických hotelů. Nemusí jít ani tak o cenu, protože jen letmý pohled na nabídky ukazuje, že bydlení v centru Prahy se v Airbnb pohybuje i kolem 1500 korun za den, lákadlem ale může být zejména kontakt s místními, doprovodné služby, atmosféra lokálního života a další výhody.

Češi rovněž přišli na chuť nejenom pronájmu svých prostor, ale také samotnému využívání nabídek ostatních. V loňském roce už se jich tímto způsobem v zahraničí ubytovalo 7400 a čísla rovněž rychle rostou.

Peníze od slavných investorů

Airbnb vzniklo v roce 2008 v Kalifornii, dnes už ale 75 procent jeho byznysu pochází ze zahraničí. „Máme veliký potenciál, který je znatelný především v Evropě,“ míní Sönnichsen. Součástí databáze Airbnb je v současné době kolem 300 tisíc nabídek v 35 tisících městech a 192 zemích. Téměř 2,5 milionu lidí využívá služby projektu přes mobilní aplikaci pro iPhone a k dispozici je 32 různých měn, včetně české koruny.

Největší růst Airbnb zaznamenalo v roce 2012, kdy k dosavadnímu milionu uživatelů přibyly další 3 miliony. Investoři a analytici odhadují, že celá sdílená ekonomika zásadně přetvoří ekonomiku ve městech a že se stane běžnou součástí lidských životů. Růstu obliby pronajímání služeb nahrává například ekonomická situace a možnost být více flexibilní.

Ceny nemusí být levnější než v hotelích. Servis a zážitek je ale jiný.Ceny nemusí být levnější než v hotelích. Servis a zážitek je ale jiný.

Průkopnický americký projekt i díky těmto očekáváním získal investice ve výši 120 milionů dolarů od investorů jako Sequoia Capital, Adreessen Horowitz, Ashton Kutcher, Jeff Bezos (zakladatel Amazonu), Y Combinator či Greylock Partners. Spoluzakladatelé navíc chtějí získat dalších 250 milionů dolarů, díky čemuž by tržní hodnota jejich firmy vzrostla až na 2,5 miliardy dolarů. Airbnb už samo stihlo koupit 6 menších společností za téměř 600 tisíc dolarů.

Přesné částky, které se v rámci sdílené ekonomiky ročně protočí, prozatím nejsou známy. Americký časopis Forbes nicméně odhaduje, že se jen v loňském roce v tomto byznysu protočily 3,5 miliardy dolarů. Pro samotné společnosti to rovněž vypadá na solidní oblast podnikání. Airbnb si účtuje poplatek 3 procenta z každé rezervace (zaplatí pronajímatel) a 6 až 12 procent (podle velikosti částky) z ceny ubytování, kterou zaplatí host.

Velký potenciál k růstu trhu je dán i tím, že sdílená ekonomika zasahuje mnoho cílových skupin. „Nejsme žádný hipsterský moderní startup,“ říká pro E15.cz Lena Sönnichsen. „Věkový průměr našich zákazníků je 36 let. Pokoje u nás pronajímají i starší lidé, od kterých už se odstěhovali jejich děti a najednou mají nevyužité prostory.“

Airbnb nabízí rozsáhlý servis, který umožňuje služby držet na profesionální úrovni. Funguje například 40 bezpečnostních prvků a hodnotící systém, díky čemuž se má předejít nedorozuměním a případným problémům. Poskytovány jsou rady ohledně právních náležitostí a firma má po světě 2 tisíce profesionálních fotografů, kteří zdarma nafotí pronajímanou lokalitu.

V Česku Airbnb prozatím stálou kancelář nemá, prozatím pouze několik spolupracovníků jako jsou překladatelé a další. Do budoucna ale údajně není nic vyloučeno. O komunitu už se zde nicméně společnost stará. Tento týden třeba v jednom baru ve Vršovicích pořádá setkání uživatelů a dorazit by jich mělo až několik stovek.