Německá skupina ProSiebenSat.1, kterou spoluvlastní PPF, zruší desetinu pracovních míst

Německá skupina ProSiebenSat.1 Media se zbaví desetiny pracovních míst.

Německá skupina ProSiebenSat.1 Media se zbaví desetiny pracovních míst. Zdroj: profimedia.cz

Mediální skupina ProSiebenSat.1 zruší v Německu čtyři stovky pracovních míst, tedy asi deset procent pozic. Koncern, ve kterém je druhým největším akcionářem skupina PPF, vlastněná rodinou zesnulého českého podnikatele Petra Kellnera, musí snižovat náklady. 

„Zrušení pracovních míst je obtížné, ale nezbytné obchodní rozhodnutí, aby ProSiebenSat.1 mohl zvýšit svou výdělečnou sílu a znovu trvale a zdravě růst,“ uvedl generální ředitel skupiny Bert Habets. Už dříve sliboval trojciferné snížení počtu pracovních míst, ale dosud ho přesně nevyčíslil.

Společnost oznámila, že rušení pracovních míst by mělo být provedeno společensky odpovědným způsobem a že by se chtěla – pokud to bude možné – vyhnout propouštění. Podle mluvčí podniku se tak například znovu neobsadí volná místa. ProSiebenSat.1 očekává, že díky rušení pracovních míst letos personální náklady klesnou o nízkou dvoucifernou částku v milionech eur.

Habets, jenž dříve vedl německou televizi RTL, si pro ekonomické oživení ProSiebenSat.1 stanovil velmi ambiciózní cíle. Chce například, aby streamovací platforma skupiny Joyn do dvou let zdvojnásobila svůj měsíční dosah na čtyři miliony uživatelů, podotýká týdeník Der Spiegel.  

Největším akcionářem ProSiebenSat.1 je italská MFE Mediaforeurope, kterou ovládá rodina nedávno zemřelého italského expremiéra Silvia Berlusconiho. Druhým největším podílníkem je česká skupina PPF miliardářky Renáty Kellnerové.

PPF v posledních měsících svůj vlastnický podíl ve skupině navyšovala. Naposledy se tak stalo minulý měsíc, kdy zvedla svůj akciový podíl v ProSiebenSat.1 na 15,04 procenta. 

ProSiebenSat.1 Media je největší soukromá televizní skupina v Německu. Provozuje volně přístupné komerční televizní kanály, placené televizní kanály, rozhlasové stanice a tiskové podniky. Hlavním televizním kanálem skupiny je ProSieben nebo také zkráceně Pro 7 se sídlem v Mnichově.

Unikátní video Petra Kellnera:

Video placeholde
Unikátní video Petra Kellnera • PPF.cz