PPF zvažuje prodej podílu v telekomunikačních službách do Spojených arabských emirátů

Jiří Šmejc, generální ředitel finanční skupiny PPF

Jiří Šmejc, generální ředitel finanční skupiny PPF Zdroj: PPF

Skupina PPF zvažuje prodej podílu v mobilních telekomunikačních službách v Bulharsku, Srbsku, Maďarsku a Slovensku do Spojených arabských emirátů. Do značky Yettel, pod kterou PPF zmíněné služby provozuje, by mohla vstoupit skupina Etisalat. S informací jako první přišel bulharský týdeník Capital, na který se ve svém článku odkazují Hospodářské noviny.

Součástí plánované transakce by měla být i infastruktura vlastněná skupinou Cetin. PPF potvrdila, že je s investorem v počáteční fázi jednání, přičemž konkrétní podobu plánovaného partnerství zatím nespecifikovala. Mluvčí PFF Leoš Rousek pro Hospodářské noviny uvedl, že má jít o případné vzájemně prospěšné partnerství, jehož cílem je vyhledávání příležitostí pro strategickou spolupráci ve střední a jihovýchodní Evropě, s výjimkou České republiky.

Týdeník Capital píše, že dohoda mezi PPF a společností Etisalat by měla být hotova za měsíc nebo dva. PPF jedná napřímo a zatím není jasné, o jak velkém podílu obě firmy diskutují. Podle anonymních zdrojů Capitalu by mohlo jít o kontrolní podíl, tedy minimálně 25 procent ve společnostech Yettel a Cetin.

Etisalat patří mezi největší telekomunikační skupiny na světě, podniká v 16 zemích především v Asii, na Středním východě a v Africe, přičemž většinovým akcionářem je vláda Spojených arabských emirátů. Loni Etisalat koupil téměř desetiprocentní podíl v britském Vodafonu, který na začátku letošního roku rozšířil na 12 procent.

Skupina PPF koupila telekomunikační operátory Telenor v Bulharsku, Černé Hoře, Maďarsku a Srbsku v červenci 2018. Akvizice vedla k vytvoření telekomunikační divize skupiny PPF pod názvem PPF Telecom Group. Telenor v Černé Hoře loni odprodala. Po tragické smrti zakladatele skupiny Petra Kellnera v roce 2021 firma pod vedením Jiřího Šmejce udělala jednu z největších transakcí svého podnikání, když za 50 miliard prodala 30procentní podíl v Cetinu singapurskému státnímu investičnímu fondu GIC.

O PPF se v posledních dnech mluvilo i v souvislosti s možnou koupí společnosti Packeta, jejíž součástí v České republice je logistická firma Zásilkovna. „Určitě se na to budeme dívat, ale pokud bychom o Zásilkovnu měli zájem, tak jedině o celou,“ řekl novinářům generální ředitel PPF Jiří Šmejc. Zásilkovna vznikla v roce 2010 s cílem usnadnit e-shopům přepravu zboží k zákazníkům.