Institut Václava Klause získal více darů, těží z podpory PPF a zájmu Parlamentních listů

Václav Klaus, bývalý ministr financí, vicepremiér, předseda vlády a prezident České republiky.

Václav Klaus, bývalý ministr financí, vicepremiér, předseda vlády a prezident České republiky. Zdroj: Michaela Szkanderová

Dary v hodnotě 12,7 milionu korun loni přijal Institut Václava Klause, meziročně si tak polepšil o více než 1,1 milionu korun. Zdaleka nejštědřeji a dlouhodobě podporuje myšlenkový „přístav“ bývalého prezidenta investiční skupina PPF, kterou vybudoval zesnulý podnikatel Petr Kellner. Think-tanku i loni poslala prostřednictvím své telekomunikační společnosti Cetin deset milionů. Po roční odmlce se na seznam dárců vrátila autobusová společnost ICOM, jejíhož zakladatele Zdeňka Kratochvíla Klaus v minulosti omilostnil a zbavil hrozby několikaletého vězení.

ICOM znovu zaslal jeden milion, třetí nejvyšší příspěvek po 1,2 milionu od jihokorejské Kos Wire Europe. Vyplývá to z výroční zprávy institutu, obecně prospěšné společnosti, za loňský rok.

Vedle stěžejní PPF, díky které má institut mimo jiné zajištěn i pronájem sídla ve vile na pražské Hanspaulce, figurují mezi dárci také společnost Filantrop Plus (200 tisíc), Vladimír Kočandrle (100 tisíc), někdejší hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček (75 tisíc), kterého v roce 2010 Klaus jmenoval členem rady České národní banky, a slovenský finančník Michal Martinko (50 tisíc). Jména drobnějších dárců institut nezveřejňuje.

Naopak podrobně rozebírá, jak často a do kterých médií se daří jeho členům pronikat. Suverénně nejvíce textů přebírá nebo jinak cituje web Parlamentnilisty.cz. Loni se tak stalo ve třech stovkách případů. V institutem vytvořené statistice následuje s odstupem server iDnes s 42 výskyty. Od vzniku v roce 2012 se institutu dle jeho výpočtů dařilo zvyšovat průnik do médií, od roku 2019 se však růst počtu „relevantních výstupů“ zastavil a stagnuje na necelých čtrnácti stovkách ročně.

„Bezprecedentní krize vyvolaná covidovou paralýzou společnosti plynule přešla v další pohromy, jež nikdo neočekával – válku na Ukrajině, roztáčející se inflaci a působení vlády, která prohlubuje deficitní hospodaření státu a omezuje svobodu projevu v ČR. Těmito fenomény, které změnily životy nás všech, byly předurčeny i aktivity IVK v roce 2022,“ tvrdí think-tank ve výroční zprávě.

„Válka na Ukrajině, kterou vyvrcholila dlouhotrvající krize v této zemi, se od počátku stala pro IVK zásadním tématem. IVK odmítl a odsoudil ruskou agresi, současně však odmítl válečnickou hysterii, která začala být využívána proti všem, kteří kritizují dnešní progresivistický politický mainstream Západu,“ uvádí dále institut.

Celkové náklady i výnosy obecně prospěšné společnosti meziročně vzrostly o téměř půl milionu na 13,9 milionu. Společnost dosáhla ztráty z hlavní činnosti a zisku z hospodářské činnosti ve výši 71 tisíc, v roce 2021 to bylo přes půl milionu. Výnosy plynou institutu hlavně díky čerpání fondů.