Zahraniční obchod si stále drží slušné přebytky, v říjnu přes 13 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v říjnu přebytkem 13,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o 1,2 miliardy více, vyplynulo z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Při započítání nového pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen saldo klesne na 3,5 miliardy.

Meziroční tempo růstu exportu činilo v říjnu 4,1 procenta a importu 3,9 procenta. „Přestože letos má Česká republika tendenci vykazovat zvýšenou dovozní aktivitu, zahraniční obchod si drží stále slušné přebytky. Slabší výsledky v průběhu léta byly jen výjimky z řady jinak velice solidních přebytků dosahujících měsíčně úrovně nad deset miliard,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera přinesl vývoj zahraničního obchodu překvapení, když si udržel solidní dynamiku. „Stejně jako v případě průmyslové výroby je zlepšení patrné zejména ve vývozu motorových vozidel - ty meziročně zrychlily o téměř 16 procent, což je druhý nejvyšší letošní růst,“ dodal Seidler.

Cz Exports

Nový pronájem stíhaček není ve statistice zahraničního obchodu přímo zachycen, protože v souladu s pravidly Eurostatu bude transakce zachycena pouze v metodice národních účtů a platební bilance. Česko si 14 letounů pronajalo do roku 2027. Švédsku za to zaplatí 5,4 miliardy švédských korun, tedy zhruba 15,6 miliardy českých korun bez daně z přidané hodnoty a srážkové daně. Hodnota letadel je 9,9 miliardy korun.

Svižný vývoz na Slovensko

Vývoz z ČR do eurozóny meziročně stoupl o 6,6 procenta. „Zejména vývoz na Slovensko roste velmi svižným tempem, v říjnu stoupl o 15,3 procenta,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Vývoz do Ruska pod tíhou sankcí a tamní recese meziročně klesl o 34,8 procenta. Zpomalování růstu v Číně přispělo k poklesu českého vývozu do Číny o 9,1 procenta.

Říjnový výsledek zahraničního obchodu byl příznivě ovlivněn zejména snížením schodku bilance minerálních paliv o 5,8 miliardy korun. Pomohl mu rovněž růst přebytku obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, nápoji a tabákem. Nepříznivě na celkovou bilanci působil pokles hodnoty exportu strojů a dopravních prostředků o 4,2 miliardy. Negativní vliv mělo i prohloubení deficitu bilance chemických výrobků o 2,7 miliardy korun.

Saldo zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončilo v říjnu přebytkem 58,4 miliardy korun a bylo tak meziročně o 6,8 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 5,1 miliardy na 43,2 miliardy korun.

Od začátku roku do konce října dosáhl přebytek obchodní bilance 137,8 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje pokles o 3,6 miliardy korun. Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 6,4 procenta a dovoz o 6,9 procenta.