Sucho způsobilo německým zemědělcům škody za miliardu eur

Sucho (ilustrační foto)

Sucho (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Týdny trvající sucho způsobilo německým zemědělcům škody v odhadované výši 1,1 miliardy eur (28,2 miliardy korun). V pondělí budou o ztrátách způsobených nepřízní počasí jednat zástupci spolkového ministerstva zemědělství se zástupci jednotlivých spolkových zemí.

Úřady ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko odhadují škody na 422 milionů eur, Sasko je prozatímně vyčíslilo na 308 milionů eur a Sasko-Anhaltsko na 237 milionů eur.

Za pomoc zemědělcům jsou zodpovědné jednotlivé spolkové země. O případné pomoci postiženým farmářům ze strany vlády v Berlíně chce ministryně zemědělství Julia Klöcknerová rozhodnout teprve koncem srpna po sklizni.

Výjimečně horké počasí v Evropě ale nepřináší jen ekonomické potíže zemědělcům. Svědčí například plameňákům andským, kteří od 60. let žijí v rezervaci ve Slimbridge na jihozápadě Anglie.

Jejich samice snesly poprvé od roku 2003 vejce. Jsou však neplodná, místo nich dostaly vejce příbuzných plameňáků chilských. Starat se o mláďata, i když nejsou vlastní, je pro samice plameňáků podle zástupců rezervace "motivující a obohacuje je to".