Úroda hroznů je letos nadprůměrná, révě pomohlo teplé jarní počasí | E15.cz

Úroda hroznů je letos nadprůměrná, révě pomohlo teplé jarní počasí

Úroda hroznů je letos nadprůměrná, révě pomohlo teplé jarní počasí
Vinná réva
• 
ZDROJ: ČTK/EPA/Reu

ČTK

Letošní úroda hroznů je nadprůměrná, jejich kvalita je až na rané odrůdy navzdory obavám z vlivu horkého počasí výborná. Shodují se na tom zástupci Vinařského fondu i Vinařské unie, která sdružuje největší výrobce vína v Česku.

"Množství sklizených hroznů je oproti desetiletému průměru o cca 30 procent vyšší. Po dvou, na množství sklizených hroznů horších letech, se jedná o nadprůměrnou sklizeň," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Vinobraní na jižní Moravě skončilo s posledním říjnovým týdnem, díky teplému počasí ale mnohde začínali sklízet o několik týdnů dříve. Od začátku srpna sklízeli hrozny ti, kdo je chtěli primárně zpracovat na burčák.

"Opravdu rané sklizni napomohly teplé jarní měsíce. Díky nim rekordně brzy vykvetla réva. Většina vinařů sklizeň ukončila v posledním říjnovém týdnu, včetně pozdních odrůd. Někteří ještě čekají s hrozny určenými na ledová a slámová vína," uvedl prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek.

Svrchně kvašená piva se dočkají nového označení, pomoci má výrobcům i spotřebitelům

V létě měli mnozí obavy o kvalitu úrody kvůli suchému a nadprůměrně teplému počasí. Při teplotách nad 30 stupňů se réva dostává do latentního stavu, kdy se asimilační procesy zastavují, v bobulích se netvoří cukry a snižují se kyseliny. Nakonec ale počasí poznamenalo pouze rané odrůdy.

"Rané odrůdy proto neměly očekávanou cukernatost a měly dost snížený obsah kyselin. Zářijové srážky přinesly zlepšení situace alespoň pro odrůdy dozrávající později, na přelomu září a října. U nich byla cukernatost vysoká až velmi vysoká včetně modrých odrůd," uvedl ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.

Letošní ročník bude podle prvních odhadů i podle hodnocení mladých vín mimořádný hlavně kvalitou červených vín. "Bude obecně charakteristický vyšší cukernatostí, nízkými kyselinami a vysokým pH, díky čemuž bude více přívlastkových vín," uvedl ředitel Vinařství Lahofer Petr Chalupecký.

Autor: ČTK
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Články odjinud