Zoom se vydává na lov start-upů. V investičním fondu má sto milionů dolarů

Videokonferenční platforma Zoom vloží sto milionů dolarů do začínajících firem, které navazují na její technologii.

Videokonferenční platforma Zoom vloží sto milionů dolarů do začínajících firem, které navazují na její technologii. Zdroj: Reuters

Americká softwarová firma Zoom Video Communications se chystá prostřednictvím nového fondu investovat do začínajících firem, které využívají její technologii. Podpoří tím rozvoj svého videokonferenčního nástroje Zoom, který si v důsledku koronakrize našel miliony nových uživatelů. Fond naváže na první akvizici Zoomu z loňského roku, kterou se stal start-up Keybase zaměřený na šifrovací a bezpečnostní technologie.

Nový fond Zoomu chce do jednotlivých start-upů investovat 250 tisíc až 2,5 milionu dolarů, tedy až 54 milionů korun. Zaměří se na projekty v rané fázi vývoje, které by bez podpory vůbec nemusely vzniknout. „Hledáme společnosti s životaschopným produktem,“ uvedl Colin Born, který ve společnost dohlíží na vývoj.

On-line schůzek prostřednictvím nástroje Zoom se na konci roku 2019 globálně účastnilo kolem deseti milionů uživatelů denně. Za loňský rok se průměrný počet účastníků zvýšil na 300 milionů uživatelů denně.

„Důležitou součástí bude pomoc začínajícím společnostem, dáme jim přístup k našim zdrojům a spojení se Zoomem, aby se mohly úspěšně rozvíjet,“ řekl CTO Zoomu Brendan Ittelson pro web TechCrunch. Nadějné start-upy bude Zoom sám vyhledávat, ale kandidáti se také mohou přihlásit z vlastní iniciativy. Na investice do začínajících projektů společnost vyčlenila 100 milionů dolarů.

Zoom založením fondu dává svým investicím formální strukturu. Následuje tak cestu Amazonu, který do Fondu Alexa vložil 200 milionů dolarů, nebo Googlu a jeho fondu o objemu 100 milionů dolarů, připomíná web Protocol. Velké technologické korporace si prostřednictvím pomoci malým projektům zajišťují rozvoj vlastních platforem.

Příjmy Zoomu vzrostly v letošním první čtvrtletí oproti poslednímu kvartálu loňského roku o 732 procent ze 106 milionů na 882 milionů dolarů. Před začátkem pandemie loni v únoru stála akcie Zoomu 105 dolarů, nyní je to 323 dolarů. Nejvyšší hodnoty dosáhla loni v říjnu, kdy se vyšplhala na 559 dolarů.