PDV Railway cílí na další tratě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Firma IDS building corporation olomouckého podnikatele Zdeňka Kyselého pokračuje v proměnách železničních aktivit ovládnuté společnosti Viamont. Z divize provozování drah a vleček vytvořila samostatnou firmu PDV Railway, která má na železnici velké plány. „Není tajemstvím, že Správa železniční dopravní cesty uvažuje o pronájmu dalších tratí, a my máme zájem,“ řekl deníku E15 šéf PDV Railway Jan Franz.

Viamont se dosud jako provozovatel staral o dvě příhraniční tratě, Sokolov–Kraslice a Trutnov–Svoboda nad Úpou. „Na obě tratě budou (s PDV) uzavřeny smlouvy o pronájmu za stejných podmínek, jako to bylo s firmou Viamont,“ sdělil mluvčí správy železnic Pavel Halla. Nové smlouvy vstoupí v platnost 1. srpna.

Budování železničního holdingu pod střechou koncernu IDS započalo koncem loňského roku, kdy se skupina stala majitelem firmy Viamont Regio. Ta si následně změnila jméno na GW Train Regio. Její vlaky jezdí v regionech především na Karlovarsku, Liberecku a v Moravskoslezském kraji, na objednávku samospráv. Motoráky pod značkou GW Train Regio křižují i zmíněné dvě tratě ve správě PDV Railway.

Jiří Kolář: Chceme zvýšit rychlost vlaků na 200 km/h

U zrodu Viamontu stál severočeský podnikatel Aleš Řebíček, který se v roce 2006 stal ministrem dopravy ve vládě Mirka Topolánka. Svůj podíl ve firmě prodal, následně se k němu dostala IDS. Někdejší Řebíčkova skupina je dnes fakticky rozprodaná. Stavební část Viamont DSP koupil Strabag, nákladní železniční dopravu získala OKD Doprava (dnes firma AWT), zbytek patří IDS.