Skončí v Japonsku zákaz tance po půlnoci?

Skončí v Japonsku zákaz tance po půlnoci?

Skončí v Japonsku zákaz tance po půlnoci? Zdroj: Profimedia.cz

Tokio je v noci nepochybně jednou z nejživějších metropolí, ale jakmile udeří dvanáctá hodina, ve všech nočních podnicích se už nesmí tančit. Aspoň teoreticky. Podle poněkud zastaralého zákona z roku 1948, jehož účelem bylo zamezit prostituci v nočních podnicích, nemají Japonci ani cizinci právo si po půlnoci skočit.

A kdyby někteří hýřilové nechtěli dbát cedulí „Tanec zakázán“, které jsou vyvěšeny při vstupu do nočních klubů, může je zadržet policie jako nebezpečné zločince. Strážci zákona v posledních letech nad tímto zákazem náležitě bdí a často vyjíždějí na obhlídku do nejznámějších podniků tokijského nočního života.

Nyní však se rýsuje perspektiva olympijských her v roce 2020 a podle mnohých, včetně poslanců, je načase dát zrezivělý zákon do starého železa. V červnu dokonce jeden vládní výbor dospěl k závěru, že zákon o kontrole a zlepšení v sektoru zábavy musí být notně oprášen.

„Proč by měl být tanec nezákonný? Můžeme oprávněně doufat, že se to s blížícími se olympijskými hrami změní,“ říká šéf tohoto výboru Cukasa Akimoto, člen vládní Liberálnědemokratické strany Japonska (LDP).

Je tím spíše načase, že se po letech, kdy policie přívětivě přivírala oči, v roce 2010 situace změnila, neboť tehdy při rvačce v nočním klubu v Ósace zahynula dvaadvacetiletá studentka. V druhém největším japonském městě se tedy tančit přestalo a v Tokiu přešel tanec do ilegality.

„Znal jsem kluby, kde najednou vypínali elektřinu, protože se ve čtvrti objevila policie. Tento zákon je skutečně bizarní,“ uvádí Ken Iši. Zatýkáni byli i majitelé klubů za to, že nechávali lidi po půlnoci tančit. Aby se noční kluby vyhnuly policejním kontrolám po půlnoci, navenek se zákonu podřídily, ale nerezignovaly. Jejich majitelé dál vyvěšují cedule „tanec zakázán“, ale ve své reklamě oznamují „zvláštní překvapení“, „zvláštní večírek“.

„Policajti můžou přijít kdykoli a sepisovat protokoly o přestupcích, jako při překročení rychlosti, ale když neděláme problémy a hluk, jde to,“ vysvětluje diskžokej Ko Kimura.

Skončí v Japonsku zákaz tance po půlnoci?Skončí v Japonsku zákaz tance po půlnoci? | Profimedia.cz

Když návštěvníci nočních klubů, kteří se dost vytancovali, podniky opouštějí, vynořují se ze stínu vyhazovači a zdvořile je žádají, aby odcházeli potichu a nerušili obyvatele čtvrti. Zákon o zákazu nočního tance vyhlíží v souvislosti s letními olympijskými hrami v roce 2020 v Tokiu ještě zastaraleji.

„Dokážete si představit zahraniční atlety, kteří si budou chtít večer vyrazit, a naše policie je zadrží jen proto, že si zatancovali? To je směšné, ne?“ prohlašuje Ko Kimura. Je přesvědčen, že se stav změní, ale policie v metropoli na to zřejmě ještě není připravena.

V 80. letech dokonce na dodržování zákona dohlížela ještě přísněji poté, co byla v Tokiu na diskotéce zavražděna jedna mladičká dívka.

„Jakuza (japonská mafie) nemá na nočních podnicích celkem zájem, protože to dost nenese, a pokud jde o drogy, nejsou s nimi v japonských nočních klubech téměř žádné problémy. Policie nás stále žádá o to, abychom zamezili potyčkám opilých zákazníků na ulici,“ říká Ko Kimura.

Do olympijských her je ještě daleko a malý noční svět v Tokiu věří, že olympijský duch vnese do země svěží závan. A nejen ve sportu.