Nemocnice v USA nejprve poslala muže nakaženého ebolou domů

Policie hlídkuje před domem Američana, který se nakazil ebolou

Policie hlídkuje před domem Američana, který se nakazil ebolou Zdroj: ctk/ap

Kritice za možné pochybení čelí texaská nemocnice, v níž se léčí první pacient, u nějž se ebola projevila na území Spojených států. Tamní ambulance jej po prvním vyšetření minulý týden poslala domů, ačkoli uvedl, že se vrátil ze západní Afriky, kde epidemie eboly vypukla. Mezitím přišel do styku s až 80 lidmi.

Dvaačtyřicetiletý muž identifikovaný americkými médii jako Thomas Duncan přiletěl 20. září do USA z Libérie běžnou linkou přes Brusel. Do dallaské nemocnice přišel s horečkou a bolestmi břicha již minulý pátek. Lékaři však muže, který několik dní předtím pobýval v Libérii, neuznali za hodného hospitalizace a on odešel domů.

Podle dallaské okresní zdravotnické služby s ním přišlo v různé míře do kontaktu 80 lidí, uvedla stanice NBC News. To je výrazně vyšší číslo než 18 osob, které texaské úřady oznámily ve středu.

Experti nyní zdůrazňují, že každého pacienta s příznaky eboly je nutné pečlivě vyšetřit a zcela vyloučit riziko, že by mohl nemoc přenášet na veřejnosti. „To se bohužel v tomto případě nestalo… Pro zbytek země to jistě bude účinná lekce,“ řekl Anthony Fauci, šéf Národního institutu alergií a infekčních chorob.

Nakažený je ve vážném stavu

Duncanův synovec Josephus Weeks řekl, že dva dny poté musel zavolat lékařům ze Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), neboť se „vážně obával, že se mu (strýci) nedostalo odpovídající péče“.

Než jej v neděli odvezla sanitka, spatřili jej svědci, jak zvrací na ulici. „Celá jeho rodina křičela. Vyšel ven a všechno v okolí pozvracel,“ popsal Reuters jeden z obyvatel okolí Mesud Osmanovic scénu předcházející nástupu do vozu lékařské ambulance. Pacient je nyní v nemocnici ve vážném, ale stabilním stavu.

Vedení nemocnice případ šetří

Ebola se zpočátku projevuje jako chřipka, neboť pacienta sužují teploty a bolesti svalů. Později ale teplota rychle stoupá, nakažený ztrácí sílu a začíná vnitřně krvácet. Na kůži se rovněž objevují takzvané petechie, což jsou krevní výrony.

Vedení nemocnice nyní řeší, zda byla reakce sloužících lékařů adekvátní, zatímco se tým federálních zdravotnických pracovníků snaží vypátrat další lidi, které nemocný muž mohl nakazit. Zatím určila skupinu až 18 lidí včetně pěti dětí školního věku, kteří budou vyšetřováni denně po dobu tří týdnů, což je inkubační doba eboly.

Úřady nyní Američany uklidňují, že se rozšíření nemoci v zemi podaří zabránit. Mezitím se objevují zprávy o dalších pacientech jevících příznaky podobné ebole - mimo jiné na Havaji - jejichž nákaza však dosud nebyla potvrzena.