Velké nebezpečí pro Fica: Andrej Kiska, muž s nulovou politickou minulostí

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK - Michal Dolezal

Měsíc před slovenskými prezidentskými volbami je stále pravděpodobnější, že se ambice pravicových stran porazit premiéra Roberta Fica nenaplní. Pokud někdo šéfa sociální demokracie přemůže, může to být nestraník Andrej Kiska. V průzkumech pro první kolo sice nemá ani polovinu hlasů, co má premiér, ve druhém ale může mít navrch.

Podle agentury Focus a jednoho z posledních velkých šetření před hlasováním by pro Fica hlasovalo 38 procent rozhodnutých voličů. Kiska se 17,3 procenta otvírá trojici nestraníků, kteří mají největší šanci na postup. Právník a exčlen KDH Radoslav Procházka má 10,8 procenta, herec a navrátilec do politiky Milan Kňažko 9,5. Až pátý je kandidát tří pravicových stran Pavol Hrušovský s 9,3 procenta.

Pohled na možné dvojice pro druhé kolo ukazuje, že Kiska by Fica přemohl v poměru 53,7:46,3. Další zmiňovaní protikandidáti by neuspěli. Relativně dobře si ještě stojí Procházka, kterého nedávno podpořila Svoboda a Solidarita po stažení vlastního adepta. Uchazeč, jenž i tak odmítá závazky vůči jakékoli straně, by získal 47,7 procenta hlasů.

Experti podotýkají, že pro Kisku má v úmyslu hlasovat široké spektrum lidí, často však jde o zklamané a váhavé voliče. V posledních volbách kupříkladu podpořili tehdy nový subjekt Obyčejní lidé. „Jsou to z větší části voliči, kteří nadávají na tradiční strany, nevěří tradičním politikům a na Kiskovi je přitahuje, že za sebou nemá politickou stopu,“ řekl Sme Martin Slosiarik z agentury.

Deník dodává, že většina jeho příznivců má aspoň maturitu, lépe si vede u ženské části elektorátu. Takzvaní antisystémoví voliči jsou ale nevypočitatelní a k volbám nakonec nemusejí dorazit. Na druhou stranu téměř pětina lidí ještě neví zda, a pro koho půjde hlasovat. Kiska má tedy ještě kde brát.

Kiska je dnes dobrý anděl. Jak a kdy se jím ale stal?

Média jej vykreslují jako lidumila s čistým štítem. Andrej Kiska se na slovenské politické scéně objevil z ničeho nic. Okamžitě jako podnikatel bez politické minulosti začat sbíral sympatie lidí otrávených dokola se obměňujícími známými tvářemi. Kiska boduje i sympatickou nenásilnou kampaní.

Minulost muže označovaného za filantropa však vyvolává i několik otazníků. Politika jakoby jedenapadesátiletého Kisku po celý dosavadní život nezajímala. Od roku 1996 byl známý jako spoluzakladatel nebo zakladatel několika úspěšných firem.

Andrej Kiska (50). Byl prvním, kdo loni v říjnu oznámil kandidaturu. Bývalý podnikatel začínal v obchodu se zlatými šperky, pak se zaměřil na finančnictví, konkrétně na splátkové společnosti. Před několika lety založil nadaci Dobrý Anděl a nyní je označován za filantropa, za což získal i ocenění. Je autorem knihy Cesta manažera z pekla aneb Jak dělat charitu úspěšně a se srdcem, již distribuuje zdarma. Na své stránce píše, že mu během kariéry vadila hlavně korupce, neschopnost úředníků a nefungující justice. Chce proto svými zkušenostmi a schopnostmi změnit Slovensko.Andrej Kiska (50). Byl prvním, kdo loni v říjnu oznámil kandidaturu. Bývalý podnikatel začínal v obchodu se zlatými šperky, pak se zaměřil na finančnictví, konkrétně na splátkové společnosti. Před několika lety založil nadaci Dobrý Anděl a nyní je označován za filantropa, za což získal i ocenění. Je autorem knihy Cesta manažera z pekla aneb Jak dělat charitu úspěšně a se srdcem, již distribuuje zdarma. Na své stránce píše, že mu během kariéry vadila hlavně korupce, neschopnost úředníků a nefungující justice. Chce proto svými zkušenostmi a schopnostmi změnit Slovensko. | IsifaAndrej Kiska (50) byl prvním, kdo loni v říjnu oznámil kandidaturu (foto: Isifa).

Ačkoli sám sebe označuje za manažera, lze jej označit i za finančníka. Náplní práce jeho firem Quatro, Triangel nebo Tatracredit bylo a je poskytování jednoduše dostupných nebankovních půjček či nákupů na splátky. Firmy byly dlouho lídry na trhu financování dostupného i pro běžné občany. Dohromady měly více než milion klientů.

„Kdo hodně od života dostal, měl by to vrátit. Jsem přesvědčen, že je morální povinností lidí, kteří dosáhli úspěchu, pomáhat jiným. Těm, kteří takové štěstí neměli. Proto jsem se rozhodl nechat podnikání a pomáhat lidem vší svou energií,“ uvádí dnes na internetových stránkách Kiska.

Z trojice nejbohatších firem, které vedl, se stáhl. Alespoň na papíře. Své podíly ve společnostech Quatro a Triangel odprodal VÚB Bance. V současnosti figuruje v obchodním výpisu pěti firem. Všechny lze označit za „mrtvé“. Výjimkou je Finanční hitparáda, firma, která poskytuje služby porovnávače finančních produktů.

Poté, co své podnikatelské aktivity uspal, Andrej Kiska vstoupil na pole dobročinnosti. A velmi úspěšně. Byl jeden z autorů myšlenky neziskovky Dobrý anjel. Organizace pomáhá rodinám s dětmi, které trpí vážnými onemocněními nákladnými na léčbu. Výjimečná je zejména transparentností. Každý dárce má zřízeno vlastní konto a může sledovat, které konkrétní rodině byly jeho peníze doručeny. Takto již Kiska nasbíral 120 tisíc dárců a přispěl pěti tisícům domácností s těžkým osudem.

Občany vítanou nezkaženost politikou však někteří komentátoři překládají jako politickou nezkušenost a vidí v ní Kiskovu největší slabinu. Zranitelným jej činí i manažerská minulost v podnicích, jež se živí půjčkami. Další z jeho dřívějších aktivit se nedávno s úspěchem chopil současný premiér a jeho prezidentský protikandidát Robert Fico, když upozornil na to, že Kiska v minulosti přednášel pro společnost, kterou vlastnila kontroverzní scientologická firma. A tady už Kiska opustil svou nekonfrontační cestu a Fica obvinil z antikampaně.

Fico je prezidentský favorit, hraje ale vabank