Aktivistům se nedaří bránit kácení na Šumavě. Police znovu zasáhla

Policisté odstraňují řetěz, kterým se v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy připoutal 26. července jeden z ekologických aktivistů bránících kácení stromů v Národním parku Šumava.

Policisté odstraňují řetěz, kterým se v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy připoutal 26. července jeden z ekologických aktivistů bránících kácení stromů v Národním parku Šumava.

Policisté dnes opět zasáhli v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy proti aktivistům, kteří bránili před kácením stromy napadené kůrovcem. Zadrželi a v poutech předvedli na služebnu 20 lidí, další z prostoru vymezeného pro těžbu vyvedli, uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Několik lidí se dnes také opakovaně ke stromům připoutalo řetězy, policie je odstřihla.

Aktivisté tvrdí, že zákrok nabývá na brutalitě. Přiznali, že ubránit stromy se jim nedaří. Pod pilami dřevorubců padlo dnes několik stovek kmenů.

Aktivisté blokovali lokalitu bez větších konfliktů od 15. července. V pondělí se na místo vydali těžaři. Díky zásahu policie, která vykazovala a vyváděla z prostoru těžby lidi, pokáceli dřevorubci zhruba 300 stromů. Ležící kmeny musí kvůli zahubení kůrovce i zbavit kůry. Podobný počet stromů porazili i dnes. „Na místě pracuje pět skupin dřevorubců, tedy asi 50 dělníků, a ve čtyřech skupinách dalších 20 lidí, kteří odstraňují kůru ze stojících stromů,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Loupání kůry ze stojících stromů je časově i finančně podstatně náročnější než pokácení a odkornění již ležícího stromu. Oloupání tisícovky stojících stromů na Smrčině přišlo park na dva miliony korun, uvedl ředitel parku Jan Stráský.

Kácení dnes přestali aktivně bránit členové Hnutí Duha, neboť obdrželi předběžné opatření klatovského soudu. Ten hnutí nařídil, aby se zdrželo organizování pohybu a pobytu lidí v místě těžby. Mezi více než čtyřmi desítkami aktivistů byli jen tři členové Duhy, na ostatní účastníky blokády se proto předběžné opatření nevztahuje.

Policisté odvádějí ekologického aktivistu v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde se lidé pokoušeli 26. července bránit kácení stromů napadených kůrovcem.Policisté odvádějí ekologického aktivistu v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy, kde se lidé pokoušeli 26. července bránit kácení stromů napadených kůrovcem.

Policie zasahuje proto, že se aktivisté zdržují v místě označeném pro těžbu. Vlašín tvrdí, že zásah policie nabývá na brutalitě. Jeden z policistů údajně napadl jednu aktivistku, škrtil ji a vyhrožoval jí násilím. Incident účastníci blokády ohlásili. Má se jím zabývat policejní inspekce, jež má prověřit i stížnost na pondělní zákrok policie. Mluvčí inspekce Radka Sandorová řekla, že inspekce zatím neobdržela žádný písemný podnět. Její pobyt na místě je standardní postup vyplývající ze zákona. Některé stížnosti přijala policie, inspekce si je proto od ní převezme a bude se jimi zabývat, uvedla Sandorová.

Ekologové přiznávají částečný nezdar

Ekologové se zpočátku nechtěli ke stromům přivazovat, dnes ale tuto taktiku poprvé využili. „Blokáda není příliš úspěšná,“ přiznal Vlašín. Kácí se v několika lokalitách, které aktivisté nestačí obsazovat, i když jich po pondělním zásahu policie přibylo. V pondělí jich bylo na místě 27, dnes už přes 40. Policistů zasahovalo dnes asi 45. V pondělí vyzvali aktivisté ředitele parku k rezignaci a potvrdili, že v blokádě hodlají pokračovat i další dny.

Prosazují, aby se v lokalitě, jež byla dříve bezzásahovou zónou, stromy napadené kůrovcem vůbec nekácely. Tvrdí, že národní park postupuje protiprávně, neboť pro těžbu nemá nutné výjimky. Podle Stráského výjimky nejsou třeba. Parku dala za pravdu i Česká inspekce životního prostředí. Za aktivisty se zas postavila stínová vědecká rada národního parku. Vytěžením lokality se podle jejího šéfa Jakuba Hrušky šíření kůrovce do nižších poloh nezabrání, neboť území je již za současnou linií šíření. Správa parku dnes zvýšila údaje o počtu stromů, které jsou označené pro kácení. Dosud hovořila o tří tisících stromech, dnes náměstek ředitele parku Tomáš Fait uvedl, že označeno je čtyři tisíce stromů. Podle správců parku je tyto stromy nutné sanovat do 15 dnů, jinak z nich vyletí kůrovec, který zlikviduje osmi až desetinásobek dalších stromů.

Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem. I přes blokádu ekologických aktivistů pokračovala 26. července asanace několika tisíc stromů v šumavské lokalitě Na ztraceném u Modravy.Lesní dělník odkorňuje smrk napadený kůrovcem. I přes blokádu ekologických aktivistů pokračovala 26. července asanace několika tisíc stromů v šumavské lokalitě Na ztraceném u Modravy.